Kålens Dag


Som tidligere forsker og leder i medicinalindustrien har jeg et sundhedsperspektiv på kål, som den grøntsagstype, der tænder for allerflest ’sundhedskontakter’ i menneskets fordøjelsessystem. Og selvom vi skal spise varieret (det ved vi alle), så vil jeg gerne bruge alverdens kål som elite-eksemplet, når du får mit perspektiv på de sundhedseffekter, planter kan skabe, når vi deler dem med vores tarmbakterier.

Hemmeligheden i kåls sundhedsegenskaber ligger i plantens sammensætningen af næringsstoffer og fytokemikalier. Men den helt store fidus ligger altså i den måde, kålcellerne er pakket ind i fiber på! Indpakningen skaber en slags ’slow release’ eller ’depottablet’ af næringsstoffer, som serveres for dig og dine tarmbakterier. Det skal alle vide!

Kålens Dag – om alle kåls fortræffeligheder

Igennem en årrække har jeg ved flere lejligheder drøftet en ’Kålens Dag’ med forskellige samarbejdspartnere. For som med Fuldkorn, Pandekager, Jazz og Diabetes, bør Kål have sin helt egen dag, hvor vi oplever, sanser og oplyses om alle dens fortræffeligheder for smag, sundhed, klima og alt andet.

Nu har jeg – sammen med Gyldendal og min kære medforfatter til Kålhydrater, Jane Faerber, taget initiativ til en upolitisk, organisk græsrods-lancering af Kålens Dag.

Der er et formål: Udbrede kendskabet til kåls fantastiske sundhedsmæssige, smags, struktur, sanselige og klimavenlige egenskaber!

‘Men hver dag er vel Kålens Dag?’ tænker du måske.

For vi danskere spiser mere og mere kål, og dansk kål smager jo vidunderligt. Derfor er det ’Kålens Dag’ lige når den danske kåls højsæson (september-november) starter, nemlig d. 3.9 2022.

Derfor dette spørgsmål til alle, der spiser eller interesserer sig for kål:

Vil du være med til at markere Kålens Dag?

På din helt egen måde, efter fri fantasi og præcis som det passer dig?

Sammen med helt almindelige danskere, der elsker kål. Med gartnere, kokke, restauranter og andre spisesteder, madskribenter, kål- og kålhydratforfattere, lærere, sundhedsfaglige – og alle andre?

Her et par eksempler på hvordan du kan fejre kålen på din helt egen måde:

  • Hvis du er kålfan er Kålens Dag bare atter en dag, hvor du nyder tre kålrige kompromisløst blodsukkerstabile måltider som smager himmelsk. Måske deler du med familie eller gode venner og gør dig ekstra umage med at give kålretterne en særlig kant.
  • Måske deler du et billede eller en opskrift af dine kålfavoritter på sociale medier?
  • Hvis du er et helt almindeligt menneske, er det måske dagen, hvor du nyder de skønneste kålretter morgen, middag og aften (pssst du kan finde inspiration til kålfavoritter i bogen Kålhydrater – og har du den allerede er der mere at hente i Sandheden om sukker går i køkkenet).
  • Har du en cafe, en ‘take-away’, en hverdagsrestaurant eller gourmetrestaurant, er tiden måske inde til at I sammensætter og tilbyder gæsterne jeres SIGNATUR KÅL? Jeres helt unikke kålret, som tiltrækker gæster fra nær og fjern.
  • Er du gartner eller kålproducent, bruger du måske dagen på at fortælle os alle om alle kåls fortræffeligheder – eller om hvordan du dyrker de flotte grøntsager. Hvis du altså har tid! For jeg ved vi rammer dig lige midt i høsten!
  • Forhandler du kål, sætter du selvfølgelig en god pris på de smukke danske kål i anledning af Kålens Dag.
  • Er du en af de mange danskere, der har ladet kål og andre grøntsager overtage pladsen fra kulhydratrige forarbejdede fødevarer på din tallerken – så fortæl omverdenen hvad det har betydet for dig. Har du f.eks. gjort kål på sygdom, uønsket overvægt eller skavanker igennem din grøntsagsrige blodsukkerstabile kost, kan du forsigtigt inspirere andre?

 

Hvad gør jeg selv på Kålens Dag

På Kålens Dag udsender jeg et særligt nyhedsbrev med et foredrag om kål, en ny artikel om kål – og et par små overraskelser. Så får du ikke allerede mit nyhedsbrev – så skynd dig at tilmelde dig her!

Derud over nyder jeg min bedste morgenkål, nyder familiebesøg, og drager afsted på en særlig kålmission, som du kan følge med i på min facebookside.

Har du lyst at gøre noget særligt på Kålens dag?

På din helt egen måde?

Så er du hjertelig velkommen til at kopiere det smukke logo for Kålens Dag herunder, og bruge det på dine platforme. Du vælger selv hvilken af de smukke farver, du vil anvende.

Rigtig god Kålens Dag på lørdag d. 3. september 2022.

Læs alt om mit nye 6 ugers kursus ’Sundhedens Biologi – online’ her