VEGANSKE KÅLHYDRATER

VEGANSKE KÅLHYDRATER

Endelig kommer bogen til dig, der ønsker dine kålhydrater i plantebaseret selskab uden at gå på kompromis med det stabile blodsukker, behovet for proteiner og vitaminer – og den gode, tilfredsstillende smag.

VEGANSKE KÅLHYDRATER er til dig, der vil vide hvorfor – og nyde hvordan.

Det er en menneskeret at leve blodsukkerstabilt
Det er ingen hemmelighed at den blodsukkerstabile levevis er langt lettere, når der er animalske produkter på tallerkenen. Men det er ikke et krav. Og slet ikke når du kender forskel på kulhydrater og kålhydrater, og når du kender dine proteinkilders medgift.

Den blodsukkerstabile tallerken, jeg normalt anbefaler, indeholder 25% kål, 50% grøntsager og 25% gode fedt- og proteinkilder.

Det har ikke ændret sig.

Men de 25% af tallerkenen, der serverer gode fedt og proteinkilder, kræver en særlig eftertanke af dig, der ønsker at leve helt vegansk – eller blot skære ned på de animalske produkter eller op for det grønne.

“Hjææælp, min datter er blevet veganer!”
… skriver jeg i forordet i VEGANSKE KÅLHYDRATER – for din og klodens sundhed. For jeg skal helt ærligt indrømme at jeg blev bekymret, da min yngste datter, Celine, valgte den kompromisløst veganske vej.

Det må vi have snakket om, tænkte jeg, mens jeg købte et glas veganske multivitaminpiller.

Og vi fik snakket. Meget. Og det betød at jeg var nødsaget til at finde noget helt andet frem end mine overtalelsesevner: Mine evner til at samarbejde, til at se verden i et nyt perspektiv, ja, til at blive klogere. For der er simpelthen ingen argumenter mod det valg, et af de bedste mennesker i verden her har truffet.

På denne måde er Celine blevet min nye medforfatter. Det er en stor ære. For de særlige udfordringer, den veganske kost kan give, har Celine og jeg løst i fællesskab.

I bogen deler Celine den indsigt, der har gjort hendes veganske valg uundgåeligt. Et valg, som jeg respekterer og beundrer.

Kok Morten Fenger har skabt kålosalt fine opskrifter til bogen, der vil gøre dine grønne valg både lette, blodsukkerstabile, velsmagende og klimavenlige.

Jeg bliver selv på den banehalvdel, der handler om BIOLOGIK og retten til det stabile blodsukker, som kræver en forskellig indsats fra en på 17 og en der er halvvejs igennem livet. For én der har de bedste odds for en høj insulinfølsomhed – og én der skal arbejde for den.

Bogen udkommer hos Lindhart & Ringhof den 20. marts og kan allerede forudbestilles hos din lokale boghandler eller online. Vil du smuglæse lidt – så er det her det foregår.

Bogens opskrifter baner vejen

Som hjælp til at få flere veganske kålhydrater i dit liv, får du 35 lækre, nemme og velsmagende opskrifter udviklet af kok Morten Fenger.

Morten viser dig at planter kan sikre dig en sprød, blød, cremet eller skarp, smagfuld oplevelse og at du får fuld valuta, når planterne koges, hakkes, steges, blendes – uden at miste sine fantastiske evner.

Retterne er rige på kålvariationer, og du finder ingen mel, korn eller sukker.

Følger du Mortens herlige opskrifter i bogen her, lever du kompromisløst blodsukkerstabilt mens du nyder alt det kål kan i dit køkken.

Alle retter er gode madoverraskelser til morgen, middag og aften – og så dækker de dit behov for proteiner og stabilt blodsukker alene eller i kombination med proteinrigt tilbehør.

Vi bruger ikke kræfter på køderstatningsprodukter, men retterne i bogen sikrer at du kommer rundt om alle de smagsnuancer og konturer, der tilfredsstiller dine sanser – og dit og dine tarmbakteriers behov for næring og variation.

Herunder ser du Blomkålsrisotto med hvidvin, svampe og rosenkåls-stir fry – en blandt mange helt fantastiske retter, som er på vores hitliste, og du kan læse lidt mere om Morten længere nede på siden.

Kålhydrater, klima og kompromisser i livet

KÅLhydrater frem for kulhydrater
Udfordringen er at en, der lever vegansk, hurtigt ville ende med at få flere kulhydrater i kosten end kødspiseren, fordi plantebaserede naturlige proteinkilder indeholder flere kulhydrater end animalske.

Veganske kålhydrater løser den udfordring ved at dykke ned i de vigtigste diskussioner om proteiner og vitaminer i den veganske kost og kommer med løsninger, så de raffinerede kulhydrater ikke tager for meget af den plads, de animalske produkter har efterladt på tallerkenen. Her spiller kål og alle andre grøntsager en hovedrolle.

Klima og dyrevelfærd på dagsordenen
Nyere undersøgelser viser, at særligt yngre mennesker i alderen 18-34 år gerne vil skære ned på kødprodukterne. De bekymrer sig om klodens fremtid og dyrevelfærd. Det var det sidste, der fik Celine til at træffe sit veganske valg, som hun deler med os i bogen. Og det står uimodsagt, at noget af det mest klimavenlige vi alle kan gøre, er at orientere os mod det plantebaserede køkken.

Selvom du får retten til at være kompromisløs blodsukkerstabil og kompromisløs veganer, er Celine og jeg de første til at sikre at valget er dit – og det er helt uden løftede pegefingre. Vi vil blot sikre, at ingen, der ønsker viden, går ned på viden. Vi vil gerne inspirere dig.

Du kan forudbestille bogen nu

Du kan forudbestille bogen hos din favoritboghandler – online eller i din by.

Celine og jeg håber, at bogen vil give dig vigtig viden, gøre dine fødevarevalg fremover meget lettere – og sikre dig overraskende og lækre madoplevelser igennem Mortens herlige opskrifter.

Morten Fenger – en kok på mission

Kok Morten Fenger har skabt de skønneste grøntsagsrige veganske opskrifter til Veganske Kålhydrater. Du – og hele familien – kan godt glæde jer.

Morten en kok på en vigtig mission. Han drømmer om – og arbejder hårdt og på – at gøre hele verdens fødevareproduktion bæredygtig. Ud over at have designet de skønneste opskrifter til VEGANSKE KÅLHYDRATER, og givet plads til Celines og mine favoritter, arbejder Morten med at give gode planteproteiner en vigtig og smagfuld plads på alle sunde tallerkner.

Morten ved, at skal verden ændres, skal der være et økonomisk incitament. Derfor har Mortens kokkeliv været et smut forbi handelshøjskolen i Århus, hvor han først læste økonomi og siden lavede ph. d. indenfor bæredygtighed.

Vi glæder os til at følge Mortens arbejde og ønsker alt det bedste!

Morten har tidligere stået bag anti-inflammatoriske opskrifter i bogen Glød (2022).

 

Redaktør SØREN FRANDSEN
Grafik og layout MARIA BRAMSEN
Fotograf LINE FALCK
Forlag LINDHARDT & RINGHOF, 2023