Nogle kalorier giver dig langvarig leverance af kroppens eget vægttabshormon, mens andre kun giver et kort udsving. Nogle kalorier deler du med dine tarmmikrober, mens du får alle de andre selv. Nogle kalorier giver dig en blodsukkerstigning, der påvirker appetit og forbrænding, mens andre ikke gør. Men heldigvis kan du med biologisk logik nemt og effektivt sikre dig, at du fodrer kroppen med netop de kalorier, som gør noget godt for dig og din sundhed.
Tidligere troede man, at en kalorie uden for kroppen er det samme som en kalorie inde i kroppen. I dag ved vi, at det ikke er tilfældet. Kalorier opfører sig nemlig forskelligt, afhængigt af hvilke fødevarer, du får dem fra, og hvordan de optages i kroppen. I dette blogindlæg fortæller jeg dig hvorfor. Ønsker du flere nuancer, anbefaler jeg dig at læse min nye bog ’Kroppen kan selv’ eller min første bog ’Sandheden om sukker’.
Aktiver tarmbakteriernes superkræfter
Når du får dine kalorier via uraffinerede hele fødevarer såsom kål og andre grøntsager, sker der noget ret fantastisk, for her er kalorierne pakket ind i en slags ”fiberkuvert”. Indpakningen betyder, at kalorierne optages langsommere i kroppen, og at de derfor når langt ned i dine tarme, hvor de i samarbejde med mikroberne i tarmen og dine egne livlige tarmceller tænder for de vildeste sundhedsbiologiske kontakter.
Her kommer nogle af fordelene:
- Tarmbakterierne frisætter smagsstoffer og andre plantekemikalier, der stimulerer smagsløgene i tarmene, så du bl.a. får bedre mæthedsfornemmelse.
- Mens tarmbakterierne pakker næringsstofferne ud af plantecellens ’fiberkuvert’, snupper de også nogle af kalorierne inde i plantecellen. Du deler på den måde kalorierne med mikroberne i tarmen.
- Tarmbakterierne siger ’tak for mad’ ved at give dig en række vitaminer og fedtsyrer.
- Tarmcellerne, der stimuleres af næringsstoffer og plantekemikalier, danner hormoner såsom GLP-1, der gør dig bedre i stand til at fjerne overskydende sukker fra blodet, til at regulere din appetit – og til at få følelsen af et tilfredsstillende måltid.
- De mætte tarmbakterier sender signaler, der modner dit immunsystem, og de formerer sig, så de bedre kan holde uønskede bakterier nede.
Modsat indeholder ultraforarbejdede fødevarer ingen naturlig fiberindpakning. Derfor optages kalorierne herfra hurtigt i den øverste del af tarmen, bidrager til blodsukkerstigning og det vigtige samarbejde med din krops tarmbakterier udebliver. Du får i stedet hele kalorieindholdet selv – og du får kun en kortvarig leverance af GLP-1.
Farvel til næringsindhold – goddag til fødevarestruktur
Det er ikke ny viden, at strukturen og indpakningen af vores fødevarer spiller en afgørende rolle for vores sundhed. Alligevel har der i mange år været mere fokus på næringsstoffernes procentuelle indhold end på, hvordan de præsenteres for kroppen.
Selvfølgelig er madens næringsindhold vigtigt, men det kan ikke stå alene.
For som vi lige har slået fast, er en kalorie ikke bare en kalorie. Effekten på kroppen afhænger af, om næringsstofferne kommer i deres oprindelige plantecellestruktur, eller om de allerede er nedbrudt til molekyler, før de når dit fordøjelsessystem. Med andre ord: Har fødevareindustrien allerede fordøjet maden for dig, eller skal du og dine tarmmikrober samarbejde om processerne.
Har du omtanke for tarmmikroberne, vil de, som dine vigtigste sundhedsallierede, fodre dig med sund biologi, livsvigtige næringsstoffer og et modent immunforsvar. Derfor er min anbefaling til dig, at du hver dag sørger for at fodre dine tarmmikrober med alle slags grøntsager, kerner og frø, som heldigvis kan få maden til at smage fantastisk. Og du kan sagtens bage, koge, stege, grille og blende. Bare du lover mig, at du ikke tilsætter mel eller sukker!
Kroppen kan selv, hvis du giver den lov
Vil du vide meget mere om, hvor fantastisk kroppen er, og hvor mange ’sundhedskontakter’, du kan tænde med en smule omtanke for blodsukkeret og kroppens biologi? Så vil jeg anbefale dig at læse min nye bog ’Kroppen kan selv – aktivér dine naturlige vægttabshormoner’.
I bogen lærer du blandt meget andet om de vægttabshormoner, dit 8 meter lange fordøjelsessystem danner, når du spiser mad, du selv skal fordøje. For gør du det, suser madresterne derned, hvor du har flest af de celler, der laver vægttabshormoner til dig. I bogen forstår du de nuancer, der skal til, for at tage sundhedstyren ved hornene.