Viden og individuelle sundhedsfærdigheder er den vigtigste medicin – som alt for ofte undervurderes

Vi har brug for et Sundhedsdanmark, som i langt de fleste tilfælde erstatter ”bør” og ”skal” med sundhedsopbyggende, inspirerende og motiverende viden om alt det, vi som patienter og borgere selv kan gøre for vores sundhed. Og det er ikke så lidt, skulle jeg hilse og sige.

Hele vores sundhedssystem er bygget på det grundprincip, at det skal reparere, hvor patienterne ikke kan selv. Princippet giver også god mening i mange tilfælde. Når vi fx får en alvorlig infektion, har vi brug for antibiotika for at blive raske. Her er det helt på sin plads med en kort medicininstruks, og vi behøver ikke at vide mere.

Men nu melder paradokset sig, for princippet er delvist forældet.

I langt de fleste af de tilfælde, hvor borgere og patienter i dag møder Sundhedsdanmark, har de nemlig selv en langt større indflydelse på deres egen situation og sundhed end sundhedssystemet. For her er der tale om livsstilsbetingede tilstande og sygdomme, hvor man med viden om og aktiv handling i forhold til biologi, kost og bevægelse selv spiller en langt større rolle ift. sundhedsfremme, end lægen og de sundhedsprofessionelle gør.

I disse utallige situationer og møder med Sundhedsdanmark er korte instrukser med ”bør” og ”skal” ikke vejen frem. De er fordummende og umyndiggørende og kan nærmest virke modsat. Derimod er vejen frem viden, dialog og inspiration, som borgerne og patienter kan handle på, hvis de ønsker det naturligvis.

Heldigvis møder jeg rigtig mange læger og sundhedsprofessionelle, som er utroligt dygtige til at tale mulighederne op i de mange tilfælde, hvor patienter og borgerne selv har indflydelse. Men desværre møder jeg endnu flere patienter og borgere, som fortæller mig, at de føler sig forkerte, når de hos lægen eller på hospitalet spørger, hvad de selv kan gøre. Fordi de udfordrer den klassiske læge-patient-relation.

Hvis vi får flyttet mere magt over til patienterne og borgerne, skaber vi en regulær WIN-WIN-WIN.

Vi får gladere og sundere borgere og patienter, fordi de får ejerskab og mulighed for at handle selv, vi får læger og sundhedsprofessionelle, der har en langt sjovere arbejdsdag med mindre af den modstand, ’bør’ og ’skal’ skaber, og vi får et Sundhedsdanmark, som bruger sine ressourcer langt bedre!

What’s not to like?

Så lad os give danskerne magten over egen sundhed tilbage

Det kommer næppe som en overraskelse for dig, at jeg kæmper for sundhedsviden, sundhedsfærdigheder og sundhedsmuligheder til borgere og patienter. Derfor laver jeg både kurser for sundhedsprofessionelle spækket med viden og inspiration, de kan give videre til deres patienter, og kurser for private, det ønsker viden, inspiration, færdigheder og personlig sundhedsmagt. For viden og individuelle sundhedsfærdigheder er en menneskeret.

Er du nysgerrig kan du læse mere om to af mine mest populære kurser her.

’Insulinresistens for Sundhedsprofessionelle – online’ er udviklet til praktiserende læger og praksispersonale, og anvendes også af sygeplejersker i andre funktioner, fysioterapeuter, tandplejere, diætister og apoteksfarmaceuter, der ønsker at prioritere sundhedsfremme (og sygdomsforebyggelse) ved at give viden, engagement og nyt værktøj til selvhjælp. Kurset er godkendt som efteruddannelse med refusion for praktiserende læger i Fonden for Alment Praksis. Læs mere om kurset her.

’Sundhedens biologi – online’ er for alle, der vil have ønsker viden om kroppens biologi og fænomenet insulinresistens, så de selv kan tænde for alle de vigtigste sundhedskontakter og mærke hurtige effekter? Det er mit mest omfattende kursus til dato, fyldt med viden, inspiration og værktøjer, der giver de bedste forudsætninger for at bekæmpe energiløshed, overvægt, ustyrlig appetit, sukkertang, immune- og inflammationssygdomme og de mange andre tilstande, som den moderne normal holder ved lige.

Læs alt om mit nye 6 ugers kursus ’Sundhedens Biologi – online’ her