Hvorfor lærer vi danskerne at tro, at de ingenting kan?

Viden og inspiration skaber handlekraft, handlemuligheder, ejerskab, mening og medindflydelse for egen sundhedssituation. Det fortjener alle mennesker! Men alligevel ser jeg så fortvivlende mange eksempler på et ”Sundhedsdanmark”, der skræmmer mere end det sundhedsuddanner – og dermed bidrager til fortællingen om, at vi danskere ikke er i stand til at tænke og træffe selvstændige valg på et oplyst grundlag.

For nyligt havde jeg fornøjelsen af at dykke ned i Dennis Nørmarks fortrinlige nye bog ”Ufrihedens pris”. Én af hans fængende pointer er, at vi med vores strukturer og systemer lærer danskerne at tro, at de ingenting kan. Det har sat tanker i gang, for præcis dette gælder også på sundhedsområdet. Vi ser det bl.a. i mødet med lægen og hospitalet, hvor der i min optik er for meget bør og skal, og for lidt fokus på at kvalificere patienterne med viden og inspiration om alt det, de i langt de fleste tilfælde selv kan gøre, hvis de ønsker og får mulighed for det. Særligt når det gælder såkaldte livsstilssygdomme eller sygdomme, der ikke skyldes din livsstil, men som kan tilbagerulles med ny livsstil.

Et umyndiggørende narrativ om den passive dansker

Det både umyndiggørende og demotiverende narrativ om den passive borger, der hellere skal have at vide, hvad det bør og skal gøre, ser jeg faktisk overalt, hvor vi som borgere støder på små ”skræmmekampagner” i stedet for opbyggende sundhedsinspiration og viden.

Måske har du også set kampagner på sociale medier, som f.eks. fortæller dig, at du skal passe på oxalsyren, når du spiser din spinat? Kampagner, som fortæller dig, hvor farligt det er, hvis du glemmer at vaske dine grøntsager? Eller kampagner om alle de myter, der eksisterer om ”stakkels lille dig”, der har diabetes: Det er synd for dig, at de andre ikke forstår dig – og at de sågar har fordomme mod dig.

I stedet for at styrke med viden, fx ’hvad kan du forklare dem, der ikke forstår din situation’, eller ’skidt med at andre ikke forstår dig, når bare du selv er tryg’, holder vi os ofte til kampagner, som polariserer os, taler ned til os, handlingslammer – og vigtigt af alt har fokus alle andre steder end der, hvor mennesker bygges op.

Danskerne fortjener viden og sundhedsmuligheder

For hvorfor bruger vi ikke ressourcerne og energien på positive kampagner, der taler sundhedsmulighederne op og har fokus på, hvor vigtige grøntsagerne og den uraffinerede mad er for vores sundhed, vores mikrobiota og klima.

I det lys, er det højst en ’teoretisk’ fodnote, at vi skal passe på oxalsyren i spinaten og huske at vaske vores persille. Og det er slet ikke det centrale!

Et aktuelt eksempel er den debat, som er fulgt i kølvandet på Novo Nordisks lancering af Wegovy og Ozempic. En medicinsk gamechanger for vægttab og stabilt blodsukker, som samtidig har bidraget med afgørende forskning om, hvor vigtig tarmhormonet GLP-1 er for vores sundhed. Her har debatten i høj grad handlet om, hvor dyr medicinen er for den enkelte borger, hvem der snyder med recepterne, og hvordan Wegovy og Ozempic skaber ulighed i sundhed. Det glæder mig, at der også har været lidt fokus på at fortælle danskerne, at de – med den rette kost – selv kan fremme produktionen af GLP- 1 i kroppen!

Mere af det, tak!

Lad os nu fortælle borgerne og patienterne, hvor meget de kan selv, hvor mange sundhedsmuligheder de har – og lad os give dem mulighederne for at gribe dem. Ikke med tvang eller dårlig samvittighed, men med viden og positiv inspiration, der skaber ejerskab og aktiverer handlekraft.

Mit mest omfattende sundhedskursus er et tilbud til dig, der vil vide mere!

Vil du have magten over din sundhed og den vigtigste viden om din krops biologi og fænomenet insulinresistens, så du selv kan tænde for alle de vigtigste sundhedskontakter og mærke hurtige effekter? Så er mit 6 ugers sundhedskursus ’Sundhedens Biologi – online’ et rigtig godt sted at starte.

Her kommer vi grundigt omkring årsagen til at faste er sundhedsfremmende, årsagen til at de ultraraffinerede fødevarer snyder vores biologi og meget meget mere af det, der sætter dig i chefstolen.

Jeg lover, at kurser giver dig de bedste forudsætninger for at bekæmpe energiløshed, overvægt, ustyrlig appetit, sukkertang, immune- og inflammationssygdomme og de mange andre tilstande, som den moderne normal holder ved lige. Og når vi forstår vores krop og vores instinkter, lader vi os kun manipulere, når vi ønsker det.

Læs alt om mit nye 6 ugers kursus ’Sundhedens Biologi – online’ her