Ulogisk? Derfor skal du lagre sukker, når du vil tabe dig

Har du læst bogen Sandheden om sukker eller nogle af mine korte eller længere opsange om, at du skal sørge for at flytte overskydende sukker fra blodet og over på kroppens energi-lagrer? At der helst ikke må være for meget sukker i blodet, fordi det forstyrrer cellernes gode samarbejde. Men er det ikke præcis, når vi lagrer, at vi bliver overvægtige? Er det ikke voldsomt ulogisk at god lagring af sukker skulle give vægttab?

Det er helt korrekt, at når man lagrer mere energi, end man bruger, ja så tager man på i vægt. Men kroppen er skabt til skiftevis at lagre og bruge fra lagret. Der er altså ikke én tilstand, der helst skal køre stabilt hele tiden. Der er to tilstande, der skal veksle, for at holde begge mekanismer ved lige: At lægge på lager – og at hente fra lageret.

Mange tror at kroppen er skabt til, at vi skal småspise hele tiden, for at holde vores blodsukker stabilt. ’Hvis vi langsomt tilfører kulhydrater passer det med, at vi kan bruge dem løbende’. Det er måske dén ene seriøse misforståelse, der er den vigtigste årsag til, at diabetes 2 er ved at blive hvermandseje. Vi skal ikke akkumulere sukker i blodet og dernæst bruge af det, indtil der igen lukkes nyt sukker over i blodet. Tværtimod. Når vi har overskydende sukker i blodet, laver det ravage i kroppen og forstyrrer alle de fine hormonbalancer, der bestemmer, hvornår vi lagrer, og hvornår vi henter fra lagrene. Ravagen skyldes to ting: At overskydende sukker i blodet binder til proteinerne i blodbanen, og at overskydende sukker i blodet løber ind i de forkerte celler. De forkerte celler er dem, der ikke har en decideret lagerplads men omvendt er nødsaget til at forbrænde mere, end de har brug for, når der lukkes mere ind.

Får vi derimod overskydende sukker fulgt ind på lagerpladserne (i muskel og leverceller), smutter lagringsdiktatoren insulin med. Og så slipper du for, at insulin suser rundt i blodbanen og omhyggeligt sørger for, at du ikke forbrænder fedt eller andre energikilder fra lagrene.

Så lagr – brug og lad ikke din krop forstyrre af et langvarigt lagringssignal, fordi kroppen ikke længere gider fjerne overskydende sukker fra blodet.

Og her er der så en rigtig vigtig pointe: Nogle af os kan næsten spise alt det sukker, det skal være og stadig lagre det effektivt i muskel- og leverceller på 0,5. Andre har – selv efter blot ½ stykke rugbrød – overskydende sukker i blodet i lang tid.

Disse forskelle er vi født med, men de er også meget afhængige af mange andre ting. Det er f. eks. helt vildt, hvor meget en gåtur kan betyde for vores krops evne til at lægge sukker fint på lagerpladsen. Derudover er vores muskelmasse og kondition vigtige for lagringsevnen ligesom maden vi spiser, tidspunkterne vi spiser på, vores gode nattesøvn og mængden af fedt på kroppen har afgørende betydning for hvor hurtigt vi lagrer overskydende sukker i blodet. Du kan få det store overblik over alle dine muligheder for at opjustere lagringsevnen i bogen Sandheden om sukker.


Hvis du  har lyst til forstå og erfare hvad der sker, når du hjælper kroppen til at blive bedre og bedre til at lagre overskydende sukker fra blodet?

Så er du rigtig hjertelig velkommen til at springe med på mit populære 6-ugers online-kursus ‘Sundhedens biologi – online‘, som starter lige når det passer dig. Læs alt om kurset her – og skriv til mig på sams@epoqe.dk hvis du har spørgsmål til kurset. Velkommen på et kursus der giver dig både mening og hurtig nytteværdi.

Læs alt om mit nye 6 ugers kursus ’Sundhedens Biologi – online’ her