Giv dig selv og din familie en nytårsgave – start året med omtanke for tarmbakterier og blodsukker


Før vi fik set os om, blev det 2024, og bag dig har du forhåbentlig en god nytårsaften, som med Dronningens nytårstale mindede os om vigtigheden af både traditioner og fornyelse.

For mange af os er juleferien lig med ekstra nydelse og søde sager, og det går såmænd nok. Hvad der sker imellem nytår og jul betyder mere for din sundhed, end hvad der sker mellem jul og nytår.

Men har du overvejet, om du oplever mere sukkertrang her efter højtiden end du gjorde før? Bliver du oftere sulten, snupper små ’ubetydelige måltider’, svinger energien, humøret? Gør dine børns?

Det er et faktum, at mange af os tager insulinresistens med os efter højtiderne. Insulinresistensen kan starte og vedligeholde en negativ sundhedsspiral – som mange gerne vil skræmme dig med. Men ved du hvad: Heldigvis er det muligt både at lægge sukkertrang og insulinresistens bag sig – hurtigt og effektivt. Det kræver kun to ting: En ny logik! Og et fokus på indpakning fremfor indhold 😉

Vil du stærkt ind i det nye år – enten alene eller sammen med din familie – anbefaler jeg en kompromisløs blodsukkerstabil periode. Eller en kompromisløs genstart, hvis du allerede kender til den kompromisløst blodsukkerstabile periode.

Tager du dine børn med på den fascinerende og motiverende sundhedsrejse, så husk på, at deres evne til at fjerne overskydende sukker fra blodet sandsynligvis vil være bedre end din, og at børn og voksne derfor ikke nødvendigvis skal gøre det samme for at være sunde – set med biologiske øjne. Men vid også, at alle, børn som voksne, har brug for samme solide biologiske viden om blodsukkerets og tarmbakteriernes betydning for kroppen!

Hjælp kroppen med at fjerne sukker fra blodet

Vil du have svaret på, hvorfor den kompromisløst blodsukkerstabile periode er en rigtig god idé for dig, der er helt almindelig, gennemsnitlig voksen?

Så læs med her:

Det sukker, vi spiser, skal helst lagres, straks det ankommer i blodbanen. Sker det ikke, har man to udfordringer: Man kan mangle hurtig energi til muskelaktivitet og blive ’tung i kroppen’ og – endnu vigtigere – sukker, som ikke lagres, bliver ude i blodårerne, hvor det kan lave ravage eller forværre småskader, som kroppen er ved at reparere. Disse 2 sider af sukkers rejse i kroppen er vigtige. Derfor giver det god mening, at kroppen er udstyret med et stort antal processer, som arbejder på skift for at sikre det stabile blodsukker.

Som et ungt, sundt og raskt menneske med gode evner til at lagre det overskydende sukker, kan man sagtens lytte til råd om at skære ned på sukkeret, erstatte det hvide mel med fuldkornsmel og dermed være lidt sundere her efter jul. Det vil gøre underværker. Alligevel kan det skabe et lærerigt fællesskab, når børn og voksne sammen tager en uge med fokus på at manøvrere uden om alt det sukker vi kender, og alt det sukker, vi ikke kender endnu. Ikke fordi, vi skal skabe små anti-sukker-fanatikere. Kun fordi vores kære børn skal vide, hvornår de tilvælger sukker, så de kan nyde deres valg!

Hvis man – som et flertal af danske voksne – er i en tilstand, hvor kroppen ikke lagrer sukker optimalt, svarer lidt mådehold med sukker i ugerne efter jul principielt til at efterslukke en ildebrand uden forudgående brandslukning! Med andre ord: Småjusteringer af kulhydratrige fødevarer og nydelsesmidler har meget ringe betydning, hvis din krop er i en tilstand, hvor den ikke lagrer sukker effektivt.

Set med kalorieøjne er det meget fint at nedjustere sukker, men set med biologiske øjne, undlader man at give sig selv en kæmpestor sundhedsgave, hvis man skærer ned, uden først at tage en blodsukkerstabil periode, hvor man samtidig gør alt for at fodre de hjælpsomme tarmhormoner mest muligt.

Tager man omvendt en periode, hvor kost og bevægelse sikrer et kompromisløst stabilt blodsukker og tarmfloratrivsel, forbedrer du kroppens evne til at lagre sukker fremover.

Herefter kan justeringen af kulhydraterne til mindre sukker og mere fuldkorn være tilstrækkeligt til at fastholde et stabilt blodsukker. En periode med kompromisløst stabilt blodsukker bør altså være en ligeså naturlig del af danskerens medicinskab, som hovedpinepillen – og du kan få min opdaterede udgave af min guide til en kompromisløs blodsukkerstabil uge her:

Få min opdaterede guide til en blodsukkerstabil periode

Det stabile blodsukker kan reelt have en enorm effekt på ledsmerter, gigtsygdomme, maveirritation, søvnbesvær, koncentrationsevne, overvægt, diabetes 2, allergier, astma, mm. Det betyder ikke, at sukker er årsag til sygdommene, men at tilstande af højt blodsukker kan fastholde et immunsystem på overarbejde.

Her er de 6 vigtigste grunde til at stabilt blodsukker bør stå i ethvert medicinskab. I hvert fald i din bevidsthed:

  1. Stabilt blodsukker forhindrer at sukkermolekyler binder til tilfældige proteiner i dit kredsløb, så de kommer til at ligne fremmede organismer og holder immunsystemet ’på tåspidserne’.
  2. Stabilt blodsukker forhindrer, at dit immunforsvar overreagerer, og sender forkerte informationer til musklerne.
  3. Stabilt blodsukker sikrer, at dine celler restituerer efter dagens udfordringer.
  4. Stabilt blodsukker sikrer, at din krops evne til at lagre sukker opretholdes og at der er balance mellem fedt og sukkerforbrænding.
  5. Stabilt blodsukker gennem 3 daglige solide hovedmåltider sikrer et stabilt energiniveau og en balanceret appetit.
  6. Stabilt blodsukker forbedrer kroppens evne til at sikre stabilt blodsukker….ja, du læste rigtigt: Stabilt blodsukker skaber stabilt blodsukker!

Du har sikkert hørt masser af historier om medmennesker som har oplevet nærmest mirakellignende tilstande efter de har ’droppet sukkeret’. Det er ikke sikkert, at noget lignende sker for dig og dine kære. Men undlad ikke at give dig selv den rejse og indsigt dit forsøg giver dig. Du kan blive overrasket.

Men bør alle så måle blodsukkeret, så man ved, det er stabilt?

Mennesker med diabetes skal måle blodsukker. Alle andre skal absolut ikke. Vi skal til gengæld lære at mærke det – og forstå det. Alle sammen – børn som voksne. For færdigheder i alle dine muligheder for at stabilisere blodsukker er ligeså vigtige som færdigheder i at færdes i trafikken!

Vi skal have en ’biologisk logik’ fremfor at lægge endnu flere stressende gøremål og målinger ind i hverdagen.

Desuden fanger en blodsukkermåling kun glukose. Alle de øvrige monosakkarider (sukkertyper) er i praksis ‘usynlige’ for måleapparatet. Det er måske af langt større betydning end vi tror, fordi de andre monosakkarider er mere tilbøjelige til at binde til proteiner i vores kredsløb end glukose er.

Når du har oplevet 1-2 uger med et kompromisløst stabilt blodsukker opdager du, hvad stabilt blodsukker kan gøre for dig – og hvordan du påvirkes af højt blodsukker. Noget af det du mærker skyldes selve sukkermolekylerne i blodet. Noget andet skyldes en ny vekselvirkning mellem de hormoner, der sørger for dit blodsukker.

Flere veje til stabilt blodsukker

Der er mange veje til stabilt blodsukker. Du kan enten undgå at spise noget, der kan blive til sukker i fordøjelsessystemet (kulhydrater), eller du kan sørge for at de kulhydrater, du spiser når ned til dine tarmbakterier og dermed styrker både dig og dem.

Det er helt sikkert det sidste, jeg anbefaler.

Hvis du hentede din guide til stabilt blodsukker herover, gør du det fornuftige. Men vil du kende mange flere detaljer så du forstår alt, der sker i din krop, vil jeg af hele mit hjerte anbefale dig at læse med et par linjer mere.

Kurset ‘Sundhedens biologi – online’ med betydelig rabat

For præcis et år siden lancerede jeg mit 6 ugers kursus ‘Sundhedens Biologi – online‘. Det er mit mest omfattende kursus til dato – og nogen sinde.

I seks uger bliver du fyldt med spændende biologisk viden (særligt videoforedrag), inspiration og forslag til dine daglige gøremål. Du bliver dus med alle fødevarer i hele verden og kommer til at forstå, hvad maden tilbyder for den krop der er aktiv, inaktiv, barn og voksen, syg og rask.

Et gennemgående tema i kurset er fænomenet insulinresistens, som er skurken, når det gælder appetit- og vægtregulering, inflammation, stabilt blodsukker og en lang række af de tilstande vi bøvler med.

Lad mig slå en ting fast: Du får en biologisk logik, der kan gøre resten af dit liv både nemmere og sundere.

Der er en jubilæumsrabat indtil 9. januar 2024 – så vil du med, er det en god ide at tilmelde dig nu.

Læs alt om kurset her – jeg håber sådan at få lov at byde dig velkommen!

 

Læs alt om mit nye 6 ugers kursus ’Sundhedens Biologi – online’ her