Novo Nordisk har givet os alle en vidensgave med Wegovy og Ozempic – så lad os drage nytte af den i stedet for at skælde dem ud

Novo Nordisk har med Wegovy og Ozempic skabt en medicinsk gamechanger for vægttab og stabilt blodsukker. Samtidig offentliggør virksomheden gavmildt forskningen, som ligger bag. Det betyder reelt, at vi alle kan drage nytte af den viden, vi nu har om hormoner, der regulerer vægt og blodsukker. Og handle på den. Så lad os gøre det i stedet for at skyde medicinalindustrien i skoene, at den har forkerte hensigter.

De seneste måneder har de to nye præparater Wegovy og Ozempic været på alles læber – og det med god grund. For det er vildt, at Novo Nordisk har skabt en ny type medicin, som er med til at stabilisere blodsukkeret, appetitten og vægten. Det vil både betyde færre kredsløbssygdomme og reducere overdødeligheden, der hænger sammen med ‘usund’ overvægt.

Så hermed en stor tak til Novo Nordisk for dette arbejde – og en endnu større tak for, at de, ligesom de øvrige medicinalvirksomheder og forskerne på Universiteterne, samtidig offentliggør den forskning, som ligger bag deres præparater, så vi alle får adgang til den. Og selv kan handle på den. For med udviklingen af Wegovy og Ozempic har Novo Nordisk bl.a. vist os:

  • At det naturlige tarmhormon GLP-1, som deres præparater på intelligent vis efterligner, bidrager til at normalisere blodsukker og appetit, hvilket får os til at spise mindre og sundere.
  • At overvægt ikke kun handler om kalorieindtag og ringe selvkontrol, som har været den gængse misforståelse i mange år. Appetitregulering og fødevarepræferencer er i høj grad påvirket af bestemte hormoner i kroppen.
  • At GLP-1 med meget stor sandsynlighed også har en positiv effekt på bl.a. hjertekarsygdomme, nyresygdomme og demenssygdomme. Dels igennem effekten på blodsukkeret – dels igennem andre virkninger, der startes når GLP-1 receptoren aktiveres.

Medicinalindustrien skaber handlemuligheder

Når Novo Nordisk på denne måde lægger deres forskningsresultater frem, åbner de handlemuligheder for dig og mig. Kald det en positiv bivirkning, som kommer hele Danmark til gavn.

Novo Nordisk har med lægemidlerne vist os, hvor stor betydning tarmhormonet GLP-1 har for vores sundhed, og lige nu udvikler de, sammen med de andre store medicinalvirksomheder, andre præparater, som efterligner andre af kroppens hormoner – med forventning om lige så vilde effekter. Den viden kan vi så vælge at bruge aktivt, når vi beslutter os for egne handlinger i fødevarejunglen. For det er veldokumenteret, at vi mennesker – med den rette kost – selv kan fremme produktionen af GLP-1 i kroppen.

Af selv samme grund synes jeg det er ‘træls’ at opleve, hvordan mange lige nu bruger lanceringen af eksempelvis Wegovy og Ozempic til at skyde med skarpt efter Novo Nordisk og medicinalindustrien i al almindelighed. Skulle vi ikke i stedet fokusere på de muligheder, der skabes, når virksomhedernes forskning offentliggøres?

Der er kun helte i denne fortælling! Og der er ingen grund til at gøre en succes til en konflikt. Uden Wegovy havde ingen interesseret sig for GLP-1 og uden GLP-1 var Wegovy aldrig opfundet.

Vi har brug for medicinalvirksomhederne til at skabe medicin i verdensklasse. De redder liv og gør en forskel for kolossalt mange. Det er ikke og har aldrig været medicinalvirksomhedernes opgave at oplyse befolkningen om, hvad de selv kan stille op for at fremme egen sundhed. Præcis derfor har vi selvfølgelig også brug for et sundhedssystem, som – bl.a. med afsæt i viden, medicinalvirksomheden stiller til rådighed, skal tilbyde uddannelse og oplysning om, hvad vi borgere selv kan stille op – f.eks. ved at fortælle, hvordan vi selv kan fremme kroppens produktion af GLP-1. At oversætte kompliceret forskning til viden, danskere selv kan handle på, har været min mission de sidste mange år. Og det bliver det nok ved med at være.

Ufarlige samtaler om vægttab og handlemuligheder

Hvis vi vil bekæmpe ulighed i sundhed, skal vi ikke bruge kræfter på at bekrige medicinalindustrien. Vi skal bruge kræfterne på at oversætte deres forskning til letforståelig biologisk viden og konkrete handlemuligheder – så dem, der gerne vil tage ansvar for egen sundhed, også uden medicin (når man kan klare sig uden) får de bedste muligheder for det.

Samtidig kan vi med fordel bruge forskningen fra medicinalvirksomhederne til at skabe ufarlige dialoger, der aktiverer handlekraft. Igen er Wegovy er godt eksempel. For når overvægtige borgere opsøger den praktiserende læge og efterspørger Wegovy, vil de opdage, at der er tale om en dyr medicin, som ikke er tilskudsberettiget.

Det giver vores dygtige praktiserende læger en kærkommen mulighed for at fortælle, at det faktisk er muligt selv at producere vægttabshormonet GLP-1, som Wegovy efterligner. Med andre ord: En ufarlig, opbyggende og positiv samtale om overvægt, der aktiverer handlekraft.

Men kan vores eget GLP-1 det samme som lægemidlerne?

Kan hjemmelavet GLP-1 det samme som de lægemidler, vi injicerer ind i kroppen?

Strengt taget er det et spørgsmål, vi aldrig kommer til at besvare skråsikkert. Simpelthen fordi de fødevarer, der giver os høj produktion af GLP-1, også gør meget andet godt for vores blodsukker, appetit og vægt. Derfor kan man ikke adskille effekten på GLP-1 fra alle de andre gode effekter.

Jeg ved ikke med dig, men jeg lever med denne akademiske usikkerhed.

Når det er sagt, er der en række centrale spørgsmål, enhver videnskabsmand og -kvinde må stille sig:

  • Kan man danne nok GLP-1 hormon til at opnå de samme effekter som man får med lægemidlerne?
  • Kommer det hjemmelavede hormon ud i alle de samme hjørner af kroppen som lægemidlerne, så de kan skabe alle de samme gode effekter?
  • Kan man få bedre effekter af det hjemmelavede GLP-1 fordi det skabes lige der, hvor der er allermest brug for det?
  • Kan alle de andre hjemmelavede hormoner, som kroppen danner sammen med GLP-1 (når du spiser grøntsager i massevis), hjælpe hinanden og dermed skabe endnu større effekter på appetit, blodsukker og vægt, når de løfter i flok?

Vil du vide, hvordan du fremmer din produktionen af vægttabshormoner i kroppen?

Har du lyst til at lære mere om GLP-1 og de andre hjælpsomme og sundhedsfremmende vægttabshormoner? Hvor de dannes, hvornår de dannes og hvordan de tænder for sundhedskontakter i dine forskellige celler? Så er du meget velkommen til at springe med på mit online foredrag, ”Kroppens egen vægttabsmedicin – online”, som kan opleves, lige når det passer dig.

Er du ligeglad med denne viden, og vil du bare handle? Så er der et råd til dig her: Byg dine måltider op af grøntsager og planter, som du selv skal fordøje i samarbejde med de mikrober, der bebor dit fordøjelsessystem. Drop de industrielt forarbejdede fødevarer, som nærmest er fordøjede inden du indtager dem.

Få adgang til foredraget her.

Læs alt om mit nye 6 ugers kursus ’Sundhedens Biologi – online’ her