Inden vi tyr til vægttabsmedicin, skal alle vide dette

Inden vi tyr til moderne slankemedicin, er der noget, vi alle skal vide: Både slankemidlet Wegovy og diabetesmedicinen Ozempic efterligner et hormon, kroppen selv producerer. Alle danskere bør oplyse om den kost, der fremmer dannelsen af vægttabshormoner, før de indløser en recept.

Ozempic og Wegovy har gennem den seneste tid været på manges læber. Det har de af to grunde: præparaterne normaliserer blodsukkeret i patienter med type 2-diabetes, og det aktive stof i præparaterne har vist sig at være effektivt til vægttab. Dermed har Novo Nordisk skabt en medicin, der vel for første gang i historien har skabt en stor efterspørgsel direkte fra patienterne.

Men de praktiserende læger står ofte i en kattepine, fordi patienter, der ikke lider af diabetes, efterspørger medicinen, så de kan tabe sig. For udskriver lægen en recept, hvor præparatet skal bekæmpe overvægt, skal patienten selv betale.

Bliver recepten derimod udskrevet mod diabetes, får diabetespatienten et tilskud på mindst 75 procent fra staten.

Novo Nordisks guldkalv er dyr, hvorfor et tilskud på 75 procent kan mærkes på patientens pengepung. Dokumentation for, at en patient er i farezonen for diabetes, eller at patienten har risiko for at få nogle af diabetikerens følgesygdomme, er lægens egen vurdering, som ofte udfordres af desperate borgere, knaphed på tid og manglende kendskab til alle fordelene ved en kost, der får kroppen til at danne vægttabshormoner.

Kroppen producerer selv Ozempic-hormonet

De fleste danskere kan nemlig med deres egne kroppe producere den naturlige udgave af det aktive lægemiddelstof i Novos medicin. Det kræver blot, at de oplyses om hvordan.

Ozempic og Wegovy indeholder lægemiddelstoffet semaglutid, som er en genial efterligning af et af vores naturlige tarmhormoner GLP-1, der bliver dannet i cellerne i fordøjelsessystemet.

Alle naturligt forekomne/forekommende? hormoner i din krop har en opgave. GLP-1 hjælper med at normalisere blodsukker og appetit, hvilket får dig til at spise mindre og sundere. Samtidig nedsætter hormonet kroppens insulinresistens.

Det betyder, at en patient, der indtager GLP-1-efterligningen, semaglutid, i kombination med sund kost og motion, kan tabe cirka 15 procent af sin kropsvægt og bevare vægttabet, så længe vedkommende tager medicinen. Vi ser på nuværende tidspunkt også meget sikre tegn på, at GLP-1-efterligningerne har en positiv effekt på blandt andet hjertekarsygdomme, nyresygdomme og Alzheimers. Præcis som overvægt og højt blodsukker forøger risikoen for selvsamme.

Fordi vi alle kan producere GLP-1, har lægerne, der udskriver Ozempic og lignende produkter, en opgave: De skal oplyse om, at medicin ikke er eneste behandling af type 2-diabetes og overvægt. Der findes kostformer, der kan tune kroppens produktion af GLP-1 (og dens hjælpsomme kolleger) og dermed sikre en genvej ud af diabetes 2 og overvægt. Det drejer sig om en kost, der er rig på grøntsager og fri for kulhydratrig industrielt forarbejdet mad.

Den rette kost kan fremme hormonproduktionen

I bedste mening har vi med De Officielle Kostråd og den Nationale Kosthåndbog skabt en madkultur i Danmark, som betyder seks kulhydratrige måltider om dagen. Det kan være havregryn til morgenmad, smørrebrød til frokost og pasta eller ris til aftensmad. Derudover mellemmåltider af for eksempel brød eller knækbrød. Samtidig spiser mange af os meget forarbejdet mad som brød af hvidt mel, kage og slik, der udelukker det gode biologiske samarbejde med dele af kroppens fordøjelsessystem.

Dermed får vi en kost, der minimerer dannelsen af naturlige vægttabshormoner som GLP-1, hvorfor vi hverken kan regulere vores appetit, vedligeholde kroppens evne til at fjerne sukker fra blodet eller hjælpe til ved forbrændingen af fedt.

For inde i kroppen skal den forarbejdede mad nærmest kun opløses i spyt og tarmvæske, og fluks er næringsstofferne fra maden klar til at springe fra toppen af fordøjelsessystemet over i blodbanen. Den forarbejdede mad er ofte fyldt med stivelse fra mel og med sukker, sødemidler og E-numre. Smagen af maden er sød og lækker, og derfor beder vores urhjerne om mere, mere, mere. Velkommen til en ond spiral.

Så spiser du efter kostrådene for raske, og fylder du din tallerken med lovpriste forarbejdede fødevarer, gør du ikke meget godt for kroppens egen produktion af GLP-1. Spiser du omvendt masser af grøntsager og hele, uforarbejdede fødevarer, får hele dit fordøjelsessystem muligheden for at nedbryde fødevarerne sammen med tarmbakterierne, hvilket kickstarter kroppens produktion af naturligt GLP-1, modner dit immunsystem, trimmer din tarmflora, dit centralnervesystem og din appetitregulering. Her står sundhedsgevinsterne i kø.

Ret skal være ret: Kosthåndbogen og De Officielle Kostråd udvikler sig meget positivt netop nu, hvor flere og flere uforarbejdede fødevarer tager pladsen fra rigtig meget raffineret korn! Jeg ser frem til en dag, hvor en særlig kost anbefales til alle, der er – eller måske er – insulinresistente.

Recepten er hurtigere end oplysning

Ingen, der får medicinalpræparater som Wegovy eller Ozempic, må være i tvivl om, at de ofte selv kan danne GLP-1. Derfor bør alle patienter mødes med spørgsmål om, hvorvidt de ønsker at forsøge at tage den biologiske sag i egen hånd. For mange, både overvægtige og diabetiske mennesker, er meget interesserede i at gøre noget aktivt for deres sundhed.

Sundhedssystemet overser, at patienter er kompetente mennesker, som bliver fastholdt i sygdom af den anbefalede brødrige kost. Det er en katastrofe, der tager initiativ og handlekraft fra patienterne. I stedet oplever mange at være passive sygdomsmaskiner – en nedbrydende situation for mange.

For uddannelse i kroppens biologi er tidskrævende, og den tid findes ikke og belønnes ikke i almen praksis.

Oplysning, kost og medicin skal gå hånd i hånd

Wegovy og Ozempic er lægemidler i verdensklasse, og de har helt klart deres berettigelse. Men de må ikke stå alene. For at skabe et sammenhængende sundhedssystem har vi brug for, at uddannelse af patienterne går hånd i hånd med udskrivelse af medicin. Det er ikke et enten-eller. Det er et både-og.

Inden lægen rækker ud efter receptblokken, bør patientforeninger og det etablerede sundhedssystem sikre patienterne en forklaring af, hvordan kroppen hænger sammen. Forklare, at det med den rette kost ofte er muligt at lægge diagnosen type 2-diabetes helt bag sig, få genetableret en god appetitregulering og en god fedtforbrænding – og få dannet de hjælpsomme hormoner.

Når det er gjort, kan lægen sammen med patienten på et oplyst grundlag træffe et valg om evt. ledsagende medicin. Et valg, hvor medicinen i mange tilfælde vil kunne træde i baggrunden til fordel for kroppens eget apotek.

Og ja, vi ved godt, at vi sidder i et videnskabeligt vakuum, fordi det er 1.000 gange nemmere at konkludere, hvad en ugentlig injektion med Wegovy eller Ozempic gør ved et menneske sammenlignet med et GLP-1-fremmende kostprincip. Det faktum kommer aldrig til at ændre sig.

Men ændrer vi ikke systemet nu, kan vi om nogle år risikere at stå i endnu større udfordringer med folkesundheden. Så lad os give danskerne en chance for at blive sundhedsrobuste med vigtig biologisk viden. Alt andet kan vi ikke være bekendt.

Har du lyst at lære mere om GLP-1 og de andre hjælpsomme og sundhedsfremmende vægttabshormoner? Så skal du være rigtig hjertelig velkommen til at springe med på min online foredrag, ‘Kroppens egen vægttabsmedicin‘ som kan opleves lige når det passer dig.

Læs alt om mit nye 6 ugers kursus ’Sundhedens Biologi – online’ her