Skal vores børn være manipulerede ”forskningsobjekter” – eller skal vi begynde at tage dem alvorligt?

Alle børn og unge fortjener et sundt liv, og det får de via sundhedsviden og -færdigheder, der gør dem i stand til selv at vælge til og fra – med sund fornuft og forstand. Ikke ved at gøre dem til passive forskningsobjekter, som skal manipuleres til at spise sundere og røre sig mere. Alligevel er det præcis, hvad det etablerede ”Sundhedsdanmark” reducerer vores børn til. Så hvad siger du, kære læser. Skal VI ikke sammen sørge for, at vores børn og unge bliver taget alvorligt NU – så de kan få et solidt fundament til et sundhedskompetent og nydelsesfuldt liv?

Vi kigger ind i en dyster fremtid! En fremtid, hvor mere end 50 procent af verdens befolkning er overvægtige i 2035, hvor antallet af overvægtige børn bliver fordoblet, og hvor de livsstilsbetingede sygdomme, der følges med overvægten, står endnu mere i kø, end de allerede gør i dag.

Derfor bliver jeg ÆRLIGT talt mismodig over den eklatante mangel på handling, jeg oplever fra det etablerede ”Sundhedsdanmark”. I Danmark er vi rigtig gode til at forske i sundhed, men vi er ikke ret god til at omsætte det til noget, som gør en forskel! Eksempelvis poster vi millioner ind i forskningen af børn og overvægt, men hvor er de konkrete initiativer, som reelt skal bremse udviklingen? Jeg kan ikke få øje på dem, og vores kære børn bliver jo ikke mindre overvægtige af at være passive ”forskningsobjekter”, hvis det ikke fører handling med sig.

De sparsomme initiativer for folkesundheden for børn, unge og voksne, jeg ser, handler stort set kun om at regulere, motivere og ”nudge” danskerne til at spise sundere og røre os mere.

Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen sammen med bl. a. dagligvarekæden 365discount er lige nu ude med en opfordring til regeringen om at skære momsen på frugt og grønt. Det er isoleret set super fint med adfærdsregulering i sundhedens tjeneste, som vi ved virker. Vi ved, vi mennesker handler med pengepungen.

Kurven kan knækkes via sundhedskompetente børn, unge og voksne

De gode adfærdsinitiativer kradser kun lige i overfladen – og er altså intet mere end overfladebehandling. ‘Vi gør det, vi kan vinde mest ved, nu og her.’

Skal vi gøre noget, der for alvor batter for sundheden og stikker langt dybere, er vi simpelthen nødt til at forstå, at ægte, indre sundhedsmotivation kommer med viden, tillid og sundhedsfærdigheder. Den kommer, når vi placerer magten over sundheden hos borgerne, og når vi tror på, at borgere kan administrere viden og omsætte den til handling.

For det kan danske borgere – både voksne, børn og unge! Når de altså vil! Og når de mødes med respekt og tillid til egne motiver!

Så hvad siger du, kære læser her på bloggen? Når nu det etablerede ”Sundhedsdanmark” svigter opgaven og har mere fokus på at måle, veje og nudge end på at uddanne med viden, har du så ikke lyst til at tage sagen trygt i egen hånd?

Det har jeg. Og til det har jeg lavet online-foredraget ’Dit Sundhedskompetente Barn’ som jeg rigtig gerne vil invitere dig med til. Foredraget er til alle voksne, der vil det bedste for børnenes sundhed.

Her sørger jeg nemlig for, at du får de vigtigste sundhedsfærdigheder og den vildt fascinerende sundhedsbiologi helt ind på rygraden. Du får tips til gode og respektfulde sundhedssamtaler derhjemme. For du ønsker ikke et barn, der gør hvad du siger – du ønsker et barn, der får let ved at træffe sine egne selvstændige sundhedsvalg i livet uden løftede pegefingre!

Du kan efter foredraget give gaven ‘frihed til sundhed’ videre til dine børn, børnebørn eller andre du holder af.

Ses vi online til levende foredrag 25. april kl. 19.30?

’Dit sundhedskompetente barn’ er et (provokerende og) fascinerende foredrag for alle, der ønsker at klæde sig selv og næste generation på med solide sundhedsfærdigheder til en selvsikker, ubekymret og nydelsesrig færden i fødevarelandskabet. Og til at tage magten over egen sundhed tilbage!

Foredraget foregår online 25. april kl. 19.30-21.30, så du nemt kan følge med hjemmefra, på farten eller hvor det passer dig bedst.

’Dit Sundhedskompetente Barn’ – online – 25. april kl. 19.30-21.30 – tilmeld dig her.

Læs alt om mit nye 6 ugers kursus ’Sundhedens Biologi – online’ her