Diabetesforeningen taler ud – og jeg er dybt bekymret!

Diabetesforeningen kører i disse uger en såkaldt ”myteknuser”-kampagne på deres sociale medier, som bl.a. fastslår, at type 2 diabetes ikke kan kureres. Det er nemlig – per definition – en kronisk sygdom. Jeg er overbevist om at foreningen har de bedste hensigter for deres medlemmer, men jeg tror ikke, foreningen er klar over, hvor meget de slukker motivationen, handlekraften og troen på egne muligheder for diabetesremission hos landets mange type 2 diabetikere. Det bekymrer mig.

Diabetesforeningen har taget den store megafon frem, og med deres nye kampagne kalder de til kamp for at aflive myter og misforståelser om danskernes viden om diabetes. Med skarpvinklende ’punchlines’, som bl.a. slår fast, at det er en myte, at type 2 diabetes kan kureres, og at man derfor ikke kan ”leve” sig ud af diabetes 2, har foreningen en erklæret intention om at bidrage til mindre stigmatisering af mennesker med diabetes. For vi må ikke puste til skyld og skam hos de mennesker, som ikke kan få og fastholde gode blodsukkerværdier med kost og motion, lyder rationalet. Det er en sympatisk intention, idet den bygger på erfaringer med hvor svært det er, at holde det stabile blodsukker i længden.

Sygdoms- eller sundhedsfremme?

Jeg betvivler ikke, at Diabetesforeningen har gode intentioner og er optaget af at bidrage til mindre stigmatisering. Men spørger du mig, og rigtig mange af de type 2 diabetikere, sygeplejersker og læger, jeg har talt med på min vej, så er Diabetesforeningen gået helt galt i byen her. Mest af alt er de faktisk i færd med at stigmatisere alle de type 2 diabetikere, som enten gerne selv vil tage kampen op mod type 2 diabetes eller dem, som i dag ser sig selv som raske, fordi de i årevis har levet uden symptomer og medicin og med helt normalt blodsukker. Disse mennesker har ingen interesse i at blive fastholdt og kategoriseret som ”kronisk syge”. Samtidig er foreningen i fuld gang med at stigmatisere de mange praktiserende læger og sygeplejersker, der støtter deres borgere i at udnytte al den magt, de faktisk har over egen sundhed!

Til alle jer, der har haft succes med at lægge medicin og højt blodsukker bag jer: Træk på smilebåndet, hvis I føler jeg stigmatiserede eller fastholdt i en diagnosekultur – og glæd Jer blot over at jeres diagnose giver Jer og lægen mulighed for at få tryghed med et årligt langtidsblodsukkertal. I andre lande anbefaler man at diagnosen “diabetes 2 remission” ledsages af årskontroller, for at hjælpe patienten med ikke at få diabetes 2 igen.

Diabetesforeningen er efterhånden den eneste institution, jeg hører påstå, at det er en myte, at man kan spise sig fri eller ud af type 2 diabetes, mens der er i USA og Europa løbende er opdateringer af videnskabelig konsensus om diabetes remission. Og når alle danskere efterhånden kender én eller flere, der har fået normalt blodsukker og kolesteroltal, masser af energi, selvrespekt og glæde, tabt sig 0, 10, 20, 30, 40 eller 50 kg, sluppet af med smerter og inflammation, ved selv at kunne tage ansvar for egen sundhed, så kan der altså hurtigt opstå både forvirring og en vis irritation, når Diabetesforeningen bruger deres taletid til at slå fast, at man aldrig kan slippe ud af diabetes 2-diagnosen. Når det samtidig er lærebogsviden, at insulinresistens er en reversibel tilstand, bygger den kroniske diagnose udelukkende på en historisk definition af ”akutte” og ”kroniske” sygdomme. Og behøver jeg at nævne, at præmissen om 6 kulhydratrige måltider om dagen, som måske er den optimale kost for aktive børn og unge, der skal vokse, vedligeholder diabetes 2 processer hos dem, der allerede er trådt ind over linjen til insulinresistens.

Type 2 diabetikere er ikke ofre

Jeg kan godt blive lidt i tvivl om, hvorvidt Diabetesforeningen har overvejet den signalværdi, de sender med kampagnen. For når de fastslår, at diabetes 2 ikke kan kureres, og at man derfor ikke kan spise og ”leve” sig ud af sygdommen, så bidrager de i min optik til fortællingen om type 2 diabetikere som ”ofre”, som hverken kan eller vil gøre noget for at ændre deres sundhedssituation.

Det siger næsten sig selv, at sådanne budskaber er med til at slukke motivationen, handlekraften, ejerskabet og troen på egne muligheder for diabetesremission. Samtidig ved vi fra forskningen, at oplevelsen af at have indflydelse på eget liv er noget af det, som er allervigtigst for menneskers trivsel og glæde i livet.

Og går man netop nu og overvejer, om man skal tage skridtet og prøve at tage diabetestyren ved hornene, så tror jeg myteknuseren støtter at det nok ikke betaler sig. For det er hårdt i starten – og hvem ønsker dertil at være en af dem, der er hoppet med på en myte?

Jo mere vi taler om, hvor svært det er, at holde fast i det normale blodsukker, desto sværere bliver det. Jo mere vi normaliserer rigtig mad og det stabile blodsukker, desto nemmere bliver det! Det vi vander, gror!

Lad os tale mulighederne op!

Selvfølgelig skal vi ikke love, at alle type 2 diabetikere med kost og blodsukkerstabil levevis kan genetablere fuld insulinfølsomhed, få helt normalt blodsukker, kolesteroltal og med lægens hjælp trappe ud af medicinen. Det er der jo absolut ingen, der mener er tilfældet.

Men jeg mener vi skal sikre, at alle – der ønsker det – fortjener muligheden for at prøve, og at det – med nuanceret biologisk viden om forskellige kostprincipper – kan lykkes for nogle – endda mange, men ikke for alle. Vi skal ikke holde alle syge – men derimod hjælpe alle med at blive så raske, som det er muligt for dem! Gør vi det, er der samtidig langt flere ressourcer til at hjælpe dem, som af biologiske eller andre årsager ikke kan.

Og hvor står det, at vi nogensinde skal stigmatisere nogen som helst? Hvorfor acceptere stigmatisering overhovedet? Hvorfor ikke styrke dem indefra, der føler sig stigmatiserede, fremfor at styrke deres følelse af at være ofre for andres misforståelser og uvilje?

Diabetesforeningen skal vel hverken bidrage til at stigmatisere dem, der gerne vil forsøge, dem der er lykkes med at genetablere fuld insulinfølsomhed eller dem, som ikke kan genskabe et normalt blodsukker gennem selvvalgt livsstil.

Jeg tør slet ikke tænke på det overskud, danskerne og hele samfundet kan få på sundhedskontoen, hvis vi tror på det kompetente menneske, gør kroppens biologiske finter til hvermandseje og lader sundhedssystemet agere rollemodel.

Så kære Diabetesforening. I er så stærk en stemme og gør så meget godt. Hvorfor ikke samle og styrke jeres medlemmer, så I rummer alle og lever det, I siger: At der er mange måder at være diabetiker på.

Hvorfor går jeg overhovedet ind i denne debat? Hvorfor lader jeg ikke diabetesforeningen passe sit menneskesyn mens jeg passer mit?

Jeg gør det fordi jeg møder de danskere, der gerne vil gøre det bedste for deres egen sundhed, som blot savner viden og værktøj, og som føler sig talt ned til i et sundhedssystem, der anbefaler alle 6 kulhydratrige daglige måltider og fastholder at diabetes 2 er en kronisk sygdom med livslang medicinering.

Og så gør jeg det, fordi mange læger flere gange har sagt dette til mig: Du er nødt til at blive i det her, Sams, så vi har nogle at sende de videbegærlige borgere efter. For dem er der flere og flere af, og dem spiser vi altså (heldigvis) ikke af med metformin, gåture og lightprodukter.

Én uge med fokus på dine sundhedsmuligheder

Er du type 2 diabetiker, eller kender du én som er? Og vil du gerne vide, hvordan du starter og vedligeholder diabetesremission – vejen ud af type 2 diabetes? Så er min engangsforestilling på Jaruplund Højskole i uge 44 (30. oktober – 04. november) måske det helt rigtige for dig.

I sundhedsfremmende omgivelser får du serveret viden, debat, blodsukkerstabile virkelig lækre måltider – og masser af foredrag og højskolestemning. Vi forholder os fagligt, faktuelt og nuanceret til diabetes 2 – og du forstår mulighederne i rigtig viden, rigtig mad, og de små biologiske finter, du skal spilles fri af! Samtidig prøver du det af på egen krop i denne uge – og sparer penge på kostbudgettet fremover. Kurset bliver kun afholdt denne ene gang. Læs mere og tilmeld dig her.

Online forløb: Ud af diabetes 2 – tør du prøve?

Har du ikke mulighed for at deltage på kurset på Jaruphøj Højskole i uge 44, kan du i stedet tilmelde dig mit 4 ugers online forløb ”Ud af diabetes 2”. Her får du igen masser af biologisk viden og logik om dine sundhedsmuligheder, og du får opskrifter og konkrete redskaber til vejen ud af diabetes 2. Læs mere og tilmeld dig her.

Kilder: I august 2021 kom der en ny konsensusrapport, udarbejdet af diabeteseksperter for ADA og EASD (den amerikanske og den europæiske diabetesforening), som reviderede tidligere konsensus-kriterier for diabetes 2 remission. Læser du videnskabelig litteratur på engelsk, kan du se med her – og klikke dig videre til den lange artikel. Jeg gennemgår indholdet på mine kurser, sammen med den biologi, der hjælper dig ud af diabetes 2 – eller i diabetes 2 remission.

Læs alt om mit nye 6 ugers kursus ’Sundhedens Biologi – online’ her