Farvel til næringsindhold – goddag til fødevarestruktur

I mange år har vi valgt fødevarer ud fra deres indhold af næringsstofferne fedt, protein og kulhydrat, men i dag ved vi, at fødevarernes struktur måske har en større effekt på vores sundhed end det procentuelle indhold af næringsstofferne i maden. Med den rigtige fødevarestruktur – eller ’indpakning’ – fodrer du nemlig dine tarmbakterier, som kvitterer med sund biologi, vigtige næringsstoffer, et vigtigt samspil med tarmhormonerne og et modent immunforsvar.

Den samme næring giver dig ikke nødvendigvis den samme sundhed. Lyder det mærkeligt? Det er det faktisk ikke, når du først kender til den sundhedsmæssige betydning af dine tarmbakterier, og når du forstår, hvorfor et godt forhold til dine tarmbakterier er næsten lige så vigtigt som et godt forhold til din læge.

Hvis du får din næring i uraffineret form – via uforarbejdede fødevarer, så kvitterer tarmbakterierne nemlig med en række sundhedsfremmende mekanismer, du ikke vil få, hvis næringen kommer fra raffinerede fødevarer:

  • Når du får din næring i uraffineret form, sørger tarmbakterierne for, at du får en lang række vigtige vitaminer og fedtsyrer.
  • Når du får din næring i uraffineret form, sørger tarmbakterierne for at ’dele’ kalorierne med dig.
  • Når du får din næring i uraffineret form, belønner tarmbakterierne dig ved at frisætte smagsstoffer, der stimulere smagsløgene i tarmene, så du får bedre mæthedsfornemmelse.
  • Når du får næring i uraffineret form, danner dine tarmceller hormoner, der får dig til at tåle sukker bedre – og til at fjerne overskydende sukker fra blodet bedre.

Faktisk er det slet ikke ny viden, at fødevarernes struktur og indpakning er afgørende for vores sundhed. Alligevel har vi i mange år haft fokus på det procentuelle indhold af næringsstoffer i vores mad. Det skal vi have lavet om på! Og heldigvis er både nye kostanbefalinger fra internationale patientorganisationer og ny forskning med til at skubbe forståelsen og justere vores ’normal’.

Eksempelvis står professor Oluf Borbye Pedersen bag et studie, som dokumenterer, at man ved at skære ned på den glutenholdig mad såsom brød, pizza og pasta (fremstillet af hvede, rug og byg) kan opnå større tarmsundhed – med en række sundhedsfremmende gevinster. Lignende konklusioner drager vi i en ny videnskabelig oversigtsartikel, hvor vi med et nyt perspektiv slår fast, at mikrobiotaen (tarmbakterierne) er en motorvej til øget sundhed. Har du omtanke for mikrobiotaen vil den, som din bedste sundsallierede, fodre dig med sund biologi, livsvigtige næringsstoffer og et modent immunforsvar.

Jeg anbefaler, som du sikkert allerede ved, at du fodrer din mikrobiota med grove grøntsager (f.eks. kål) hver dag, så du sikrer dens bakterielle diversitet.


Vil du lære meget mere om, hvordan din egen kompetente krop – i godt samarbejde med din tarmflora – kan hjælpe dig til endnu mere ubekymret sundhed og vitalitet? Og har du lyst til at lære endnu mere om hvordan du navigerer let i fødevarejunglen? Så skal du være hjertelig velkommen til et af mine foredrag, som du kan læse om under KURSER OG FOREDRAG.

Brænder du efter at få en biologisk logik om alle fødevarer i hele verden, forstå alt om uforarbejdet mad, kålhydrater og alle din krops biologiske fortræffeligheder, mens du mærker effekten af en blodsukkerstabil levevis, anbefaler jeg at du enten læser en af mine bøger – eller springer med på Sundhedens Biologi – online, som er 6 ugers uddannelse i den vigtigste sundhedsbiologi, du selv kan søsætte.

Prisen for alle seks uger på Sundhedens Biologi – online er 2995,- og du beholder din personlige adgang til alt materialet og en række andre fordele, når du er igennem kurset.

For viden virker. Og du fortjener den viden!

Og der må ikke være lettere adgang til medicin end til viden om moderne biologi!

Læs alt om mit nye 6 ugers kursus ’Sundhedens Biologi – online’ her