Gode råd til din sukkersmarte jul

Konfekt, kager og karamelliserede kartofler. Med december følger hyggestunder og mundgode fristelser, og selvom du lever sukkersmart til hverdag, vil du måske vælge at nyde lidt ekstra sødt i julen og acceptere, at den smagfulde, traditionelle danske julemiddag hverken kan eller skal passes ind under BIOLOGIKprincipperne.

Vælger du bevidst det søde til i og op til julen, så lov mig blot én ting: Sørg for at nyde det i fulde drag.

Vælg aktivt og bevidst, nyd det af hele dit hjerte, tal ordentligt til dig selv og drop så den dårlige samvittighed!

Husk også at måltidet ofte bare er en undskyldning for at samles og hygge sig sammen på arbejdet, i familien og med de gode venner! Og du kan hygge dig i godt selskab ligegyldigt om du går udenom æbleskiverne eller ej.

Nedenfor har jeg samlet tre juleråd til dig, som ønsker en december med plads til lidt ekstra søde tilvalg – hvor du samtidig har omtanke for blodsukkeret, sundheden og din kompetente krop.

For det er faktisk muligt at nyde en fabelagtig jul – med lidt mere sødt end normalt – uden at det behøver at tage kvælertag på din sundhed.

1: Pulssnacks kan meget mere, end du tror
Uanset hvad du spiser i julen, er det altid rigtig gavnligt for dig at få pulsen op mellem dine måltider. Når du får pulsen i vejret, hjælper du nemlig kroppen med at fjerne både forrige og næste måltids overskydende sukker fra blodet, så du får mere energi og samtidig ruster din krop til næste måltid. En pulssnack kan sagtens blot være 10-20 englehop, 5-10 burpies, en løbetur i skoven, en hurtig tur op ad ned af trappen eller sågar en særlig ’nu’ det jul igen’ rundt i hele huset. Alt tæller, når du med fysisk bevægelse skal fjerne overskydende sukker fra blodet. Og er der noget bedre end en god lang gåtur til at samle appetit, så det måltid, du glæder dig til, både føles og smager bedre?

2: Desserter frem for at småspise sødt hele tiden
En sød dessert i forbindelse med dine hovedmåltider er langt bedre end at småspise sødt hele dagen. Igen handler det om, at du skal give kroppen mulighed for at fjerne overskydende sukker fra blodet, før du tilfører mere. At kroppen har det bedst, når den vekselvirker imellem ‘lagring af sikker’ og ‘brug fra sikkerlageret’. Og kroppen får svære arbejdsbetingelser, hvis du hele dagen med korte intervaller tager turen forbi konfektskålen. Vælger du alligevel at spise lidt sødt mellem to måltider – så pak sødmen ind imellem 2 pulssnacks.

3: Undgå at gå i seng med højt blodsukker
Jeg skal ikke blande mig i, hvem du går i seng med i julen, men jeg ved, at det er en dårlig idé at gå i seng med højt blodsukker. Er dit blodsukker stabilt, når du går i seng, får du sandsynligvis en god nats søvn, og en god nats søvn øger kroppens evne til at restituere og lagre overskydende sukker fra blodet dagen efter. I julen er der ofte sødt på julebordene sent om aftenen, og vælger du det til, er det endnu engang en god idé at bruge pulssnacks til at nedbringe blodsukkerniveauet, før du går i seng.
______

NYT vildt foredrag ‘Dansen med diabetesetablissementet’ i 2021.

Har du lyst at tage et stort biologisk forspring, få indsigt i korridorernes og sundhedsmagtens Danmark, få det fulde overblik over den biologi de nye og gamle diabetesvenlige kostråd starter?

Så kan du opleve mit helt nye og meget personlige særforedrag  ”Dansen med diabetesetablissementet” i foråret 2021

Kolding – 7. april 2021 kl. 19.00-21.00 – køb din billet her

Lyngby – 13. april 2021 kl. 17.00-19.00 – køb din billet her

Aarhus – 15. april 2021 kl. 17.00-19.00 – køb din billet her

Læs alt om mit nye 6 ugers kursus ’Sundhedens Biologi – online’ her