Er du klar til at gribe dine sundhedsmuligheder i 2020?

2019 blev i høj grad sundhedsforsoningens år, og heldigvis har vi aldrig har vi været tættere på at kunne sige farvel til en tidsalder med sort/hvide diskussioner om sukker og sundhed. Derfor er jeg også overbevist om, at 2020 kan blive startskuddet til sundhedsmulighedernes årti – fyldt med sundhedskompetente og motiverede danskere, som har et brændende ønske om at gøre sig selv til aktive medspillere for egen sundhed.

Selvom vi ikke er i mål, er der meget at glæde sig over, når man kigger tilbage på 2019. For 2019 blev i høj grad året, hvor nuancerne har fundet vej ind i sundhedsdebatten. Hvor vi i Danmark i højere grad har fået øjnene op for, at sund mad ikke kun handler om kalorie- og næringsindhold – men også om madens struktur og forarbejdningsgrad. Hvor der er større og større konsensus om, at der findes kostformer, som er sygdomsnedsættende. Og hvor vi er godt på vej til at forstå, at sukker ikke bare er sukker, en kalorie ikke bare en kalorie – og vigtigst – at én krop ikke blot én krop.

Nedenfor har jeg samlet 6 af de sundhedsindsigter, som jeg mener, vi skal sørge for at tage med os ind i det nye år, hvis 2020 netop skal blive startskuddet til sundhedsmulighedernes årti og det endegyldige farvel til sukker- og sundhedsforvirringens tidsalder.

Indsigt 1: Sundhedsfærdigheder skaber sundhed!

Løftede pegefingre, formaninger og sundhedsinstruktioner virker ikke på selvstændige individer. Punktum. I stedet har vi alle brug for solide sundhedsfærdigheder, fordi de skaber mening, engagement, motivation og personligt ejerskab over egen sundhed. Samtidig skal vi vide, at vejen til øget sundhed bliver grundlagt, når vi formår at adskille vores viden om sundhed fra vores holdninger, følelser og kultur, så vi kan finde vores helt egen sundhedsstrategi.

Indsigt 2: Vi skal alle vide det samme – men gøre noget forskelligt!

Vi har alle vidt forskellige kroppe og sundhedsforudsætninger! Nogle er yngre, nogle ældre, overvægtige, undervægtige, helt normale eller elitesportudøvere, insulinresistente, prædiabetikere, kronisk syge mm. Alle har vi derfor brug for den samme fascinerende biologiske viden for at kunne træffe de sundhedsvalg, som netop baner vejen for vores individuelle sundhed. Du har hørt mig sige det før, men også i 2020 vil du komme til at høre én af mine vigtigste sundhedskæpheste: Når det kommer til sundhed, skal vi alle vide det samme – men gøre noget forskelligt. For nogle af os har stabilt blodsukker og sundhedsfremmende tarmbakterier lige meget hvad vi gør, mens andre er nødt til at gøre en stor indsats inden man belønnes med velvære og energi.

Indsigt 3: Du er din egen bedste sundhedsrådgiver

Det er langt bedre at lytte til det, din krop fortæller dig end til det, andre fortæller dig, du skal gøre. For med biologikken på plads er du nemlig den absolut mest kvalificerede til at finde frem til præcis den ’sundhedskontakt’, som tænder for det gode samarbejde mellem din krops celler, hormoner, tarmbakterier og blodsukker. Derfor skal det være slut med udtryk såsom ’hvad må jeg?’ og ’hvad må jeg ikke?’, hvor vi gør os selv til passive i stedet for aktive medspillere for egen sundhed.

Indsigt 4: Mad er både næring og biologi

I rigtig mange år har vi valgt fødevarer ud fra deres lave kalorieindhold og indhold af næringsstofferne fedt, protein og kulhydrater. I dag ved vi, at strukturen af næringsstofferne er mindst ligeså vigtig som mængden af dem. Med den rigtige fødevarestruktur – eller ’indpakning’ – fodrer vi nemlig tarmbakterierne, som til gengæld betaler tilbage med sund biologi, vigtige næringsstoffer, vigtigt samspil med tarmhormonerne og et modent immunforsvar. Derfor skal vi alle kende til betydningen af fødevarernes forarbejdningsgrad og biotilgængeligheden af næringsstofferne.

Indsigt 5: Mad skal skabe – rummelige – fællesskaber!

Mad skaber fællesskaber – men da vi alle er forskellige, skal vi ikke nødvendigvis spise det samme. Børn og voksne har forskellige behov, ligesom vores behov kan variere alt efter, om vi er vi er fysisk aktive, insulinresistente, lider af inflammatoriske tilstande osv. Derfor skal vores madfællesskaber altid kunne rumme forskelligheder, ligesom vi skal have respekt for individuelle præferencer og ønsker.

Indsigt 6: Sundhed er ikke det samme for os alle – så drop forestillingen om manglende rygrad

Hvad der er sundt for den ene, er ikke nødvendigvis sundt for den anden! En ’normal’ kost kan således være direkte sygdomsvedligeholdende for en insulinresistent, mens den omvendt kan vedligeholde sundhed for andre. Derfor er det også fejlsporet at gøre det til et spørgsmål om manglende karakterstyrke og rygrad, når vi ’falder i’ og ikke opnår den sundhed, vi ønsker. Når vi forstår sammenhængen mellem vores energiniveau, appetit og forbrænding er vi kommet rigtig langt.

Vil du vide meget mere – og gribe dine sundhedsmuligheder i 2020?

I februar og marts kan du opleve mit nye foredrag ’SukkerSmart 2020’, hvor du får nuancerne på plads, så du kan gribe ud efter de sundhedsmuligheder, som netop fremmer din sundhed. Foredraget er den endelige afvikling af den sukkerforvirrede tidsalder – og herefter er det dig, der er chef.

Lyngby – 25. februar 2020 kl. 17.00-19.30 – UDSOLGT

Kolding – 27. februar kl. 17.00-19.30 – køb din billet her

Århus – 4. marts 2020 kl. 17.00-19.30 – køb din billet her

Bornholm – 12. marts 2020 kl. 17-19.30 – køb din billet her

Odense – 19. marts 2020 kl. 19.00-21.30 – køb din billet her

Lyngby EKSTRA – 25. marts 2020 kl. 17.00-19.30 – køb din billet her

Læs alt om mit nye 6 ugers kursus ’Sundhedens Biologi – online’ her