Du taler ned til din krop, når du skåner den

Måske kender du til Kassel-bakkerne i Tyskland, og måske ved du også, hvordan de lange stejle strækninger kræver lidt af motorkraften på de fleste biler? Det var også tilfældet for vores trofaste Subaru, da jeg var bag rettet og sammen med min familie skulle køre hjem fra en skøn og aktiv skiferie tidligere på året. Da automatgearet lod til at tvivle lidt på sig selv, spurgte jeg min kære husbond, om jeg skulle skåne den ved at låse gearet og give bilen et lille pusterum. Prompte fik jeg følgende svar retur: ”Anette, nu skal du ikke tale ned til vores Subaru – den er skabt til det her!”

Selvom svaret selvfølgelig var ment i sjov, og selvom man nok skal passe på med at sammenligne en bilmotor med en menneskekrop, så satte snakken op ad Kassel-bakkerne alligevel gang i nogle tanker. Jeg kom nemlig til at tænke på, hvordan vi helt på samme måde har for vane at tale om kroppen som én, vi helst skal skåne – også selvom det i virkeligheden forholder sig stikmodsat.

Vi er nemlig alle udstyret med en krop, som belønner os med masser af sundhed, når vi ikke er bange for at bruge den til det, den er skabt til! Når vi dagligt sender pulsen op i det røde felt, eller når vi udlader at småspise hele dagen (selvom det frister) og holder os til hovedmåltiderne. Sat på spidsen kan man sige, at kroppen elsker en hverdag med sundt pres og sunde ’ekstremer’ – dvs. en hverdag, hvor vi både sender pulsen i top og får slappet helt af og hvor vi både spiser os mætte og faster. Nedenfor har jeg samlet mine 3 bud på sunde ’ekstremer’, som er gode at indrette sin hverdag efter.

1. Træn-hvil

Din krop elsker fysiske krav som anstrengelser og daglige pulsstigninger imellem hovedmåltiderne. Det gør den, fordi du hermed hjælper kroppen med at vedligeholde muskelmassen, kredsløbet, fedtforbrændingen og evnen til at hente glukose fra lageret, når der er behov for det. Samtidig er dine pulsstigninger og træning med til at øge din insulinfølsomhed, så du gør kroppen endnu bedre til at fjerne overskydende sukker fra blodet i forbindelse med dit næste måltid, ligesom du får en bedre appetitregulering og en mindre sukkertrang.

Alt i alt kan din krop derfor langt bedre lide ekstremerne ’træn-hvil’ end mellemvejen, hvor du hverken får pulsen helt i vejret eller helt ned. Du kan læse mere om pulssnacks® her.

2. Spis-fast

Også når det kommer til kosten, er det en god idé at tænke i to ’ekstremer’; nemlig i enten at spise eller faste. Du er nemlig dårligt stillet med, at du småspiser dig igennem din hverdag, for din krop har ikke godt af, at du tilfører den energi hele dagen. ’Snacker’ du dig igennem dagen, risikerer voksne et lidt forhøjet blodsukker det meste af dagen, og det kan gradvist gøre kroppen langsommere og langsommere til at fjerne overskydende sukker fra blodet. Det langvarige lettere forhøjede blodsukker kan være med til at vedligeholde potentielle sundhedsskadelige processer i kroppen. Holder du dig derimod til hovedmåltiderne (sunde, naturligvis), og faster du herimellem, hjælper du kroppen med at fjerne overskydende sukker fra blodbanen, ligesom du gør din krop endnu bedre til at klare næste hovedmåltid uden store blodsukkerudsving. Så spis dig mæt med rigtig mad til dine hovedmåltiderne – og drop mellemmåltiderne.

3. Grin-græd

Nu bevæger jeg mig udenfor mit eget fagområde og udtaler mig i egenskab af menneske. Ligesom vi skal acceptere, at vi skal omfavne de sunde ’ekstremer’, når det kommer til de fysiske anstrengelser og kosten, så skal vi også huske at gøre det, når det kommer til det psykiske. En krop i balance kræver, at vi på den ene side tillader os at grine og at være glade og på den anden side at græde og være kede af det. Mit gæt er da også, at de fleste af os kender den rensende følelse i kroppen, når man enten har grint eller grædt igennem!

Kroppens egen sundhedstrang finder du således i ’ekstremerne’ og ikke i mellemvejen, og jeg håber derfor, at vi danskere bliver endnu bedre til at rykke os mod en hverdag, hvor vi accepterer og hylder de sunde ’ekstremer’ som normale – også selvom vi lever i et samfund, der kan gøre det vanskeligt. For det er så nemt at snuppe rulletrappen frem for trappen, at tage bussen frem for cyklen eller at give efter, når supermarkederne gør sit for at nudge os til at ’snacke’ løs mellem hovedmåltiderne.

Men det ændrer ikke på, at vi har en krop, som ikke trives med ’mellemvejen’ – så lad os sammen få gjort op med ’vi-skal-skåne-kroppen’-tankegangen.

God fornøjelse med de sunde ’ekstremer’ i din hverdag!

Vil du vide mere?

Hvis du har lyst til at vide mere om, hvordan du kan indrette din hverdag med mere tanke for din sundhed og dit blodsukker, så vil jeg anbefale dig at tage kig på mit nye 4 ugers online forløb med fantastiske Jane Faerber. Til dig der bor i Hovedstadsområdet, er der desuden mulighed for at deltage i et 10 ugers sundhedsforløb i Hellerup, hvor min dygtige samarbejdspartner Majbritt L. Engell er kaptajn.

Læs alt om mit nye 6 ugers kursus ’Sundhedens Biologi – online’ her