Hvilken rolle spiller vægttab for diabetes 2?

Det vigtigste, du skal vide om overvægt og diabetes 2, er dette: Du kan måske være så heldig at få din krops evne til at regulere vægt, blodsukker og appetit på ret køl igen. Det lyder som et magisk trylleslag. Men det er det rene biologi.

Det rene biologi harmonerer ikke helt med det diktatoriske kalorieregnskab. For selvom denne regnskabsform er fin nok, mangler der en marginalskat på de fødevarer, vi deler med tarmfloraen og som regulerer vores appetit. Når den skat er betalt, er der altså mindre til udbetaling til sidebenene afhængig af hvilke fødevarer, du henter dine kalorier i.

Og selvom det måske lige nu virker uoverskueligt og kompliceret, er der her en god nyhed til dig:

Det er præcis de samme ting, du skal gøre for at få vægtregulering, blodsukker og appetit på ret køl på én og samme gang.

Og det er nemt at forstå, når du forstår, at din krops evne til at fjerne sukker fra blodet er en variabel størrelse med en enorm indflydelse på din biologi!

Overvægt og risiko for diabetes 2

Vi ved, at der er forhøjet risiko for diabetes 2 hos overvægtige. Risikoen følger din BMI, men i endnu højere grad din omkreds.

Vi ved også, at diabetes-risikoen forsvinder fra den overvægtige, hvis han eller hun er fysisk aktiv. Så fysisk aktivitet kan altså kompensere for den risiko man løber ved at være overvægtig.

Og så ved vi at en kost, der giver mange daglige blodsukkerstigninger, øger risikoen for at udvikle diabetes 2 langt mere end en kost, der ikke giver blodsukkerstigninger.

Men hvorfor?

De tre vigtigste grunde er nok, at høj muskelmasse, al muskelaktivitet og stabilt blodsukker øger kroppens insulinfølsomhed (eller nedsætter kroppens insulinresistens, om man vil). Desuden nedsætter fedtmassen og mange blodsukkerudsving kroppens insulinfølsomhed.

Hvis balancen mellem fedt og muskel er vigtig, forstår vi også godt, hvorfor der er en øget risiko for diabetes 2 hos undervægtige: Her er ofte lav muskelmasse og desuden kræver det ikke meget muskelaktivitet at bevæge sig, når man er let som en fjer.

Og hvis det kun er overvægtige, der skal holde igen på sukkeret, forstår vi endnu bedre hvorfor undervægtige også risikerer insulinresistens og diabetes 2.

Vægttab og diabetes 2 remission

Der kommer heldigvis flere og flere studier om diabetes 2 remission. Remission betyder, at symptomerne på sygdommen ikke længere er til stede.

Fra disse studier ved man, at jo mere man taber sig som overvægtig type 2 diabetiker, desto større er chancen for, at man får normalt blodsukker og ryger ned under diagnosekriteriet for sygdommen igen.

Evnen til at holde sig under diagnosegrænsen hænger tydeligt sammen med evnen til at fastholde sit vægttab. Og evnen til at fastholde et vægttab hænger sammen med evnen til at fastholde en bedre livsstil. Det overrasker dig sikkert ikke.

Vægt er ikke eneste vej til diabetes 2

….men der er mange måder at få diabetes 2 på, og da sygdommen består af en blanding af flere sygdomsprocesser, er der altså ikke ét billede, som altid gælder.

Der skal altså gå flere ting galt for at få diabetes 2. Overvægt i sig selv er bestemt ikke nok.

Hvad skal du så bruge den information til?

Jo. Har du diabetes 2 skal du bruge den til at droppe alt, der hedder dårlig samvittighed og skam.

Har du ikke sygdommen, skal du aldrig så meget som overveje at udskamme dem, der har.

Lad os nu for pokker holde vores egen sundhed og sygdom på egen banehalvdel, acceptere, at vi ikke ved alt om hinanden og sørge for at holde os selv sunde og raske.

Lad mig hjælpe dig!

Med onlineforløbet Ud af diabetes 2 – online kan jeg tilbyde at hjælpe dig til at komme i gang med en livsstil, som kan regulere både dit blodsukker, din vægt og appetit i positiv retning. Jeg har lavet forløbet sammen med dygtige Jane Faerber, og jeg synes det giver det bedste af os begge.

Læs alt om mit nye 6 ugers kursus ’Sundhedens Biologi – online’ her