Mit sukkermanifest – mere omtanke for blodsukkeret

Jeg drømmer om, at alle danske børn i nær fremtid vil kende til BIOLOGIKpyramiden. Jeg drømmer om, at alle danske børn kan designe blodsukkerstabile perioder for børn og voksne, for aktive og inaktive, syge og raske.

Med andre ord håber jeg, at omtanke for blodsukker kommer på skoleskemaet, så alle børn lærer at holde deres blodsukker stabilt, at de lærer, hvornår de har brug en energisnack, og hvornår de skal tage en pulssnack. Jeg håber, at det en dag bliver naturligt at vælge måltider uden raffinerede kulhydrater – ved hospitalsindlæggelser, ved bookninger af rejser, på restaurantbesøg eller når vi besøger venner og familie.

Som vi i dag anerkender, at nogle mennesker ikke kan tåle nødder eller gluten, og at andre mennesker har fravalgt kød, håber jeg, at vi i fremtiden vil acceptere, at nogle mennesker fravælger raffinerede kulhydrater.

For sukker og andre raffinerede kulhydrater bør være den enkeltes valg – dit valg og mit valg. Ikke fødevareindustriens eller normens. Ingen bør stå i en situation, hvor de spiser sukker mod deres vilje, bare fordi der mangler alternativer.

Sukker skal altid være et tilvalg – og tilvalget skal altid nydes. For sukker er et nydelsesmiddel – ikke et fortrydelsesmiddel.

Jeg har ingen planer om at gøre verden sukkerfri, og jeg tager ikke de religiøse sukkerdiskussioner i forældregruppen eller festudvalget. Jeg bandlyser ikke sukker, rugbrød eller rundstykker. Sodavand, slik og kage bliver også lukket ind ved helt særlige lejligheder. Men jeg starter min livsmission i spejlet, og derfor sikrer jeg, at der altid er lækre retter uden raffineret kulhydrat, så de raffinerede fødevarer er et aktivt tilvalg.

Få danskere ser skævt til deres nabo, hvis han eller hun vælger sukker til. Og sådan skal det være. I mit hjem er der dog ingen tvivl om, at raffineret sukker er et nydelsesmiddel, som ikke hører til i fødevarer, der opbygger og vedligeholder kroppen samt giver god energi.

Vi skal alle anerkende, at vores liv med sukker er vores eget, mens andre liv er andres. Ingen mennesker lagrer sukker ens, og vi tåler heller ikke sukker på samme måde. Du nyder sukker på én måde. Din kollega nyder søde sager på en anden.

Så hvordan du vælger at leve med sukker, er dit eget valg, men jeg drømmer om, at du træffer aktive valg, så du kan lave din helt egen vidensbaserede sukkerstrategi.

Held og lykke med din sukkersmarte rejse ud sukkerlandskabet.


Bliv SUKKERSMART – oplev SukkerSmart 2020 – online
Trænger du til at tænke på sundhed i et nyt og logisk perspektiv? Så er du rigtig hjertelig velkommen til at se om mit foredrag er noget for dig. Læs mere og få 7 dages adgang til foredraget her.

Billede1

Læs alt om mit nye 6 ugers kursus ’Sundhedens Biologi – online’ her