Sukker i medierne – uge 4

anette-sams
Vi har de seneste dage og uger haft mulighed for komme lidt tættere på sukker. Det er rigtig godt! Mange kender allerede til faren ved for meget sukker – mens mange stadig er lidt i tvivl om hvad ’sukker med måde’ egentlig betyder. Det forstår jeg godt, for det afhænger af, hvem du er!

Langt de fleste ser problemet med sukker isoleret i forhold til overvægt. For meget sukker skaber overvægt – og overvægt skaber risiko for bl.a. diabetes 2, hjerte-karsygdomme og alt det andet.

Men desværre gør vores overvægts-fokuserede syn på sukker, at vi som individer og samfund overser en lang række sundhedsmuligheder. Derfor er mit mål at gøre dig bedre i stand til at udnytte de enorme sundhedsmuligheder du får, når du forstår sukkers fascinerende samspil med kroppen. For der er sundhedsmuligheder til dig og dine med en biologisk logik.

Masser af sukker giver akutte kredsløbsproblemer
Et nyt studie fra Københavns Universitet har set på effekten af 225 g daglig sukker i 2 uger til unge mænd. Forskerne konkluderede, at det havde en stor effekt på kredsløbet.

225 g sukker om dagen er en hel del mere end de højst 70 g, de officielle danske kostråd foreskriver unge danske mænd at indtage. Det svarer til lidt over 2 l sodavand/dag – eller et par stykker kage eller sukkerberiget brød.

https://jyllands-posten.dk/livsstil/familiesundhed/sundhed/ECE10226785/to-uger-med-for-meget-sukker-kan-skade-dine-blodkar/ 

Den engelske sandhed om sukker
I søndags kunne man se eller gense det britiske program ’ The Sticky Truth About Sugar’ – eller ’Sandheden om sukker’ på DR2.

Programmet er fint og underholdende og deler lidt af den sandhed om sukker, som er relevant for alle os, der ønsker at forebygge overvægt, diabetes og hjertesygdom. Vi møder kun en lille del af sandheden om sukker – men lidt har bestemt også ret.

Programmet overrasker fire testpersoner med, hvor meget raffineret de rent faktisk spiser om dagen. Det overrasker også de fleste at se hvilke sunde fødevarer, der leverer raffineret sukker i hverdagen. Efter overraskelsen arbejder programværten på at få testpersonerne til at spise ’mindre end 6 teske fulde raffineret sukker om dagen’. Den ’tålelige sukkermængde’ programværten arbejder sig hen imod er fastsat ud fra WHOs anbefalinger, og den er fornuftig, når man ser på sundhedsvedligehold i den gennemsnitlige normalbefolkning.

Programmet giver en god indsigt i, at sukker er koncentrerede kalorier, som sætter sig som fedt i leveren og på sidebenene. De koncentrerede kalorier får os til at spise mere, end vi har brug for – og drikker vi sukkerholdige drinks, spiser vi sandsynligvis mere, end vi gør med sukkerfrie drinks.

I mit verdensbillede hjælper programmet os med at blive lidt bedre til ’kun at spise det sukker, vi nyder’ og åbner de muligheder, der er i at forstå en varedeklaration.

https://www.dr.dk/tv/se/sandheden-om-sukker-tv/-/sandheden-om-sukker-2

Ernst spise sig ud af sin diabetes 2
Umahro Cadogan hjælper en række danskere med at spise sig fri for sygdom, og TV2 har fulgt nogle af hans patienter. Programrækken, der hedder ’Spis dig rask’ sendes om tirsdagen, og du kan se eller gense Ernsts historie her https://play.tv2.dk/programmer/dokumentar/serier/kan-man-spise-sig-rask/snigpremiere-ernst-og-lene-145853/

Vægttab til type A, B eller C
Arne Astrup og en række af hans Kolleger fra Københavns Universitet har fundet ud af, at forskellige mennesker taber sig effektivt med forskellige metoder. Vægttabet for Type A, B og C mennesker kan følges i Sundhedsmagasinet på DR1. Se eller gense programmet her https://www.dr.dk/ligetil/du-kan-tabe-dig-ved-spise-efter-dit-blodsukker-niveau

Læs alt om mit nye 6 ugers kursus ’Sundhedens Biologi – online’ her