Fem råd der gør dig fri for sukkertrang

anette-sams

Oplever du, at sukker har taget magten over dig, og at egentlig nydelse af søde lækkerier er erstattet af en stærk sukkerafhængighed? Så er du langt fra den første i verden! Du bliver heller ikke den første, der erstatter sukkertrang med evnen til at nyde sødme ved særlige lejligheder.

Helt basalt bor der i os en ’mere vil have mere’ eller en ’sødme vil have sødme’. Jo mere sukker du spiser, desto mere sødme søger du. De fleste finder det sværere at spise ét stykke sødt end at lade de søde sager passere fuldstændigt! Vi ved desuden fra studier af både mus og mand, at søde drikke får os til at både drikke og spise mere end neutrale drikke.

Dit første vigtige trin ud af din dominerende sukkertrang handler om, at du frigør dig din selvbebrejdelse. Du har ikke en svag karakter eller en rygrad som en regnorm. Du er i urfysiologiens magt, så se på dig selv som et spændende biologisk naturfænomen.

Herefter kan du med fordel følge disse fem basale råd og efter en uge, kan du gense et naturligt forhold til sukker som nydelsesmiddel ved særlige lejligheder.

 

  1. Tag en uge hvor du holder dig helt fra alt raffineret kulhydrat (alle fødevarer og nydelsesmidler, som er tilsat sukker eller stivelse). Når sødme vil have sødme, slukkes den selvforstærkende effekt, når du er helt konsekvent!

 

  1. Spis i denne uge kun tre solide daglige hovedmåltider. Lad ¾ af tallerkenen bestå af grøntsager og kål og ¼ af æg, fisk, kød, mandler, nødder, frø, syrnede mælkeprodukter, ost, olie. Bliv ordentlig mæt ved måltidet og tillad dig selv følelsen af at ’gå sukkerkold’ mellem måltider. Har du spist solide hovedmåltider mangler din krop ikke energi mellem måltiderne med mindre, du træner højintensivt i flere timer imellem måltiderne.

 

  1. Indtag alle tre hovedmåltider indenfor 12 timer! Kombinationen af få solide måltider og faste fra aftensmad til morgenmad styrker kroppens evne til at lagre det sukker, der kommer ud af de solide hovedmåltider. Effektiv sukkerlagring skaber god balance mellem lagring og mobilisering af energi.

 

  1. Erstat mellemmåltider med ’pulssnacks’. Pulssnacks er, når du får pulsen kortvarigt op, og du dermed oplever at få lidt ekstra energi helt gratis. Her laver kroppen sukker til dig og holder op med at forsøge at lokke dig til at spise sukker for energi!

 

  1. Når ugen er omme, og du nyder et lille stykke sødt – så nyd det fuldt ud – og vær bevidst om at overdøve den følgende milde sukkertrang med pulssnacks. Det kan du sagtens, for nu ved du, at sødme vil have sødme, og den vej vil du ikke nedad igen.

Held og lykke tilbage i et ligeværdigt forhold med sukker!

Læs alt om mit nye 6 ugers kursus ’Sundhedens Biologi – online’ her