Der går ikke en dag uden danske avislæsere overraskes over nye indsigter vedr. Novo Nordisk’s nye vægttabsmedicin Wegovy.
Wegovy indeholder lægemiddelstoffet semaglutid, som er en virkelig genial efterligning af et af vores naturlige tarmhormoner, GLP-1.
Historien om GLP-1-efterligningen som lægemiddel er fantastisk, og jeg er pavestolt af at være dansker og tidligere medarbejder i den virksomhed, der har opfundet stoffet, studeret dets biologiske effekter så grundigt, og fundet så store anvendelsesmuligheder for det.
Mit ærinde med dagens artikel er ikke at bestemme om du skal medicinere eller ‘biologikke’ dig fra overvægt og andre livsstilstilstande. Det dilemma er ganske individuelt, og der er allerede masser af mennesker, der har lette og generelle holdninger til den sag.
Men mit ærinde er at fortælle dig, der er interesseret, at du kan hjælpe din krop med at danne masser af hjemmelavet GLP-1, og sandsynligvis få rigtig mange af de gode effekter helt naturligt. Og helt gratis.
Mit ærinde er også at åbne dine øjne for at det moderne normale liv er et liv med meget mindre GLP-1 i din krop.
Sidst, men ikke mindst, sidder vi i et videnskabeligt vakuum fordi det er 1000 gange nemmere at konkludere hvad en ugentlig Wegovy injektion gør ved et menneske end hvad et GLP-1 fremmende kostprincip gør. Det faktum kommer aldrig til at ændre sig.
Der er altså tale om at videnskaben for lægemidlerne er af langt højere kvalitet end videnskaben for de biologiske livsstilsvalg du selv træffer. Alligevel kan vi bruge den viden, vi har fra lægemiddelforskningen, til at udnytte nogle biologiske sundhedsfordele i vores liv med eller uden lægemidler.
Og når det gælder GLP-1 og de andre vilde tarmhormoner, havde vi ikke haft denne mulighed uden Novo Nordisk’s banebrydende og offentliggjorte forskning.
Når det er sagt er der en frisk artikel fra mig til dig i dag.
Hvis du vil have dine fordele ud af den vildeste forskning, kan du forsøge at spise en kost, som sætter turbo på alle dine muligheder for at danne hjemmelavet GLP-1.
Hvordan danner kroppen GLP-1
GLP-1 dannes naturligt i dit fordøjelsessystems celler.
Der sidder en masse små lystige L-celler og gemmer sig mellem tarmens barriereceller i hele dit 8 meter lange fordøjelsessystem.
Når de livlige L-celler påvirkes af forskellige smags- og næringsstoffer inde i fordøjelsessystemet, lystrer de ved at sende hormonet GLP-1 på arbejde for dig og din sundhed. Stoffer fra dit centralnervesystem kan også bede L-cellerne om at sende GLP-1 i omløb.
GLP-1 har en levetid på få minutter i blodbanen, inden kroppen naturligt nedbryder tarmhormonet igen.
Til sammenligning lever semaglutid i time- og dagevis, så lægemidlet kan nå at tænde for masser af effekter før det tjekker ud igen.
Hvad gør GLP-1 egentlig
GLP-1 hjælper dig med at normalisere dit blodsukker og din appetit, og det kan ændre dine fødevarepræferencer mod sundere mad.
Kombinationen betyder, at man med GLP-1-efterligningen semaglutid kan tabe ca. 15% af sin kropsvægt og bevare vægttabet, så længe man tager medicinen.
GLP-1 hjælper samtidig mange af dine celler med at lave modgift mod for meget sukker.
I halen af disse effekter ser man tydelige tegn på at GLP-1-efterligningerne har en ganske positiv effekt på bl.a. hjertekarsygdomme, nyresygdomme og Alzheimers. Og når jeg læser videnskabelig litteratur vil jeg forvente at listen over tilstande, GLP-1 hjælper på, vil vokse hastigt (som listen over tilstande, en kompromisløs blodsukkerstabil levevis hjælper på).
Når det netop nu undersøges om GLP-1 behandling også kan bruges mod misbrug af fx alkohol, får man tanken, at GLP-1 måske spiller en rolle i fornemmelse af tilfredsstillelse.
GLP-1s effekter sætter ind fordi peptidet binder til GLP-1 receptoren, som findes rigtig mange steder i kroppen. Når GLP-1 klikker sig ind i sin receptor, starter en kaskade af små reaktioner inde i den celle, der har receptoren siddende på overfladen.
Jeg har skabt et online foredrag om GLP-1 – kroppens egen vægttabs- og diabetesmedicin som du kan opleve, når det passer dig – og du er velkommen til at tilmelde dig her.
GLP-1 og din mad
I dag spiser mange af os meget forarbejdet mad, der ikke kræver megen fordøjelse. Fødevareindustrien har simpelthen fordøjet maden for os ved at forarbejde den.
Den ’for-fordøjede’ mad er ofte fyldt med stivelse fra mel og med sukker eller sødemidler, og den smager derfor sødt og lækkert og beder vores urhjerne om mere, mere, mere.
Den forarbejdede mad skal nærmest kun opløses i spyt og tarmvæske, og fluks er næringsstofferne fra maden klar til at springe ud af fordøjelsessystemet og over i blodbanen.
Det betyder, at den fordøjede mad kun får kontakt med de L-celler, der sidder øverst i tarmen.
Spiser du omvendt masser af grøntsager og hele fødevarer, er det en helt anden forestilling, du er vidne til på den biologiske scene.
For selv de gennemtyggede planteceller er pakket ind i en væg af fiber, som vi mennesker ikke selv kan nedbryde.
Planteceller arbejder sig derfor langsomt ned igennem vores 8 meter lange fordøjelsessystem mens de langsomt nedbrydes af de hjælpsomme tarmbakterier, som netop lever af fiberindpakningen.
Derved får vi langsomt men sikkert – og i symbiose med tarmbakterierne – pakket nærings- og smagsstoffer ud, så de løbende kan bede samtlige L-celler i din fordøjelse om at lave GLP-1.
Så når vi spiser så meget forarbejdet mad, som vi gør, risikerer vi både at få for mange kalorier (de smager bare af mere) og at bypasse muligheden for at lave hjemmelavet GLP-1 i hele tarmens længde og i samarbejde med mikroberne.
Hvad siger du så.
Skulle vi overveje at spise noget mere uforarbejdet mad, så vi kan dele vores næringsstoffer og kalorier med de hjælpsomme tarmbakterier og samtidig få de livlige L-celler til at lave en masse GLP-1, som både regulerer vores blodsukker, vores appetit – og måske vores vilde trang efter sukker og andre stimulanser.
Men hvad skal man så spise, hvis man vil prøve det hjemmelavede GLP-1?
Her hos mig får du ikke en kostplan, du mekanisk skal følge. Jeg vil ikke fortælle dig hvad du skal gøre, men hvad du skal vide.
Jeg arbejder nemlig på at gøre mig selv arbejdsløs, når alle interesserede har den biologiske logik, jeg mener vi behøver, for at færdes sikkert i fødevarelandskabet.
Her hos mig får du til gengæld mulighed for at læse en bog, opleve et online-foredrag eller et omfattende kursus, så du aldrig mere er i tvivl om hvilke fødevarer du fordøjer i symbiosen med dine tarmmikrober, så du får masser af GLP-1 (og alle de andre vigtige hormoner).
Det er ny viden, biologisk logik og kendskab til kålhydrater, du skal have, det er ikke flere meningsløse kostplaner som fratager dig handlekraft og fleksibilitet i dit liv.
Derfor: Har du lyst at vide mere, og har du lyst at få det sorte bælte i uforarbejdet mad, kålhydrater og alle dens biologiske fortræffeligheder, anbefaler jeg at du enten læser en af mine bøger – eller springer med på Sundhedens Biologi – online, som er 6 ugers uddannelse i den vigtigste sundhedsbiologi, du selv kan søsætte.
Prisen svarer til en måneds behandling med Wegovy…
For viden virker. Og du fortjener den viden!
Og der må ikke være lettere adgang til medicin end til viden om moderne biologi! Ingen, der ønsker viden, må gå ned på viden.