BIOLOGIKpyramiden – din vejviser i fødevarejunglen

Vi har et stort sundhedsproblem! Det hedder fuldforarbejdet mad, og det problem forsøger vi så at løse med endnu mere forarbejdet mad med endnu flere fine mærker på emballagen.

Nej, det giver ikke mening, det gør os ikke sundere, og jeg forstår godt, hvorfor det kan efterlade mange i stor forvirring.

Det er også én af de vigtigste grunde til, at jeg har lavet min BIOLOGIKpyramide, som du kan bruge som din madguide og vejviser i fødevarejunglen – selvfølgelig sammen med viden om kostens betydning for kroppen og din sundhed.

BIOLOGIKpyramiden giver dig et overblik over, hvilke fødevarer dine måltider kan indeholde, hvis du vil have en periode eller et liv med stabilt blodsukker.

Samtidig med det stabile blodsukker sørger pyramiden for, at kroppen får den nødvendige energi, protein, essentielle fedtstoffer, vitaminer og mineraler. BIOLOGIKpyramiden viser også, hvilke fødevarer der kan give dig eller dine børn ekstra kulhydrat i form af kulhydrattilskud, og hvilke fødevarer du alene bør bruge som nydelse. Men det er en ny skelnen: Basiskost, kulhydrattilskud efter behov og nydelsestilskud efter behov (hvis du altså har brug for andet end det, du finder i den lækre basiskost).

Bunden af pyramiden (grøn) udgøres af alle de fødevarer, du som voksen kan kombinere for at sikre et stabilt blodsukker, god næring og et godt samspil med din tarmflora og dine tarmhormoner. For hvis indholdet af energi, protein, vitamin mm er vigtigt, er det langt vigtigere om næringsstofferne er pakket ind i planteceller eller ej.

Ud over grønsagskilderne til kulhydrat, fedt, protein, vitaminer og mineraler findes de vigtigste andre kilder til protein og fedtstof i bunden. BIOLOGIKpyramidens forhold mellem grøntsager (tomater, agurker, squash, auberginer, ærter m.m.), grove grøntsager (broccoli, spidskål, blomkål, hvidkål, løg m.m.) og protein- og fedtkilder (animalske: kød, ost, fisk, æg, mejeriprodukter m.m. og/eller veganske: frø, mandler, nødder, gode linser/ærter/bønner, gode olier m.m.) bør afspejles i gennemsnittet af dagens tre hovedmåltider. Bunden af BIOLOGIKpyramiden svarer til det, du kender fra en grøntsagsrig stenalderkost eller en anti-inflammatorisk kost, og du skal bemærke, at plantecellerne er intakte, og at der ikke er tilsat mel eller sukker.

I midten af pyramiden (gul) bor de kulhydratrige fødevarer. Her er stadig ikke tilsat mel eller sukker. Det er fødevarer, som børn, unge og aktive sportsfolk under normale omstændigheder sagtens kan inkludere i en blodsukkerstabil periode. Midten af pyramiden indeholder det, der udgjorde basiskosten i den traditionelle kostpyramide, nemlig havregryn, godt rugbrød, frugt mm.

Toppen (rød) indeholder nydelsesmidler, som under ingen omstændigheder hører til i en blodsukkerstabil periode. Uden for den kompromisløse blodsukkerstabile periode kan du aktivt vælge nydelsesmidlerne til. Du bør ikke forveksle dem med sundhedsgivende fødevarer, så spis dem kun, når du har besluttet dig for det, og hvis du virkelig nyder dem.

At leve blodsukkerstabilt efter BIOLOGIKpyramiden betyder, at du fjerner:

  • Alt tilsat sukker og alt tilsat raffineret stivelse (fx fra kornmel)
  • Alle særlig stivelsesrige fødevarer (særligt korn)
  • Alle de forarbejdede fødevarer, hvor sukker og stivelse allerede er pakket ud af plantecellen eller tilsat.

Til gengæld skal du imødekomme dit behov for kulhydrater med grøntsager, hvor stivelse og sukker er pakket naturligt ind i fiber i plantens celler. På den måde kan du, når du spiser et solidt måltid, sikre dig masser af god energi, samtidig med at dit blodsukker er stabilt døgnet rundt. Er du diabetiker, kan blodsukkeret stadig stige en anelse i starten, men du vil opdage, at det stiger langt mindre end på den sædvanlige sunde kost, imens du gør kroppen bedre og bedre til at regulere blodsukker igen. Har du diabetes skal samarbejde med din læge om at justere medicinen, hvis du kaster dig over den blodsukkerstabile levevis.

Vil du være endnu mere dus med dine fødevarer, din krops biologi og alle dine sundhedsmuligheder?

Her i starten af 2023 har jeg lanceret mit nye kursus ‘Sundheden Biologi – online’, som er mit mest omfattende kursus til dato. I seks uger sørger jeg for, at du får spændende biologisk viden (særligt videoforedrag), inspiration og forslag til dine daglige gøremål.

Du bliver dus med alle fødevarer i hele verden og kommer til at forstå, hvad maden tilbyder for den krop der er aktiv, inaktiv, barn og voksen, syg og rask.

Læs alt om kurset her – jeg håber sådan at få lov at byde dig velkommen!

Læs alt om mit nye 6 ugers kursus ’Sundhedens Biologi – online’ her