Sundhedsforvirring skal bekæmpes med viden

Mediebilledet er fyldt med konflikthistorier, hvor fagfolk og eksperter maner hinandens viden, kostråd og sundhedsinspiration til jorden – alt imens danskerne har svært ved at gennemskue, hvad de skal tro på. Det skal vi have gjort noget ved, og jeg har derfor et stort ønske om at bidrage til sundhedsforsoningens epoke, hvor vi i stedet for uenighederne fokuserer på den kolossale fællesmængde af sundhedsviden, der faktisk er enighed om. Viden er nemlig vejen til øget situationsbestemt sundhed – det er konflikter ikke.

Debatten om kost til type 2 diabetikere får jævnligt en stor portion konflikt-brændstof, da fødevarebranchen, sundhedsprofessionelle, diabetikere, patientforeninger, blade og aviser under overskrifter som ”De officielle kostråd kan være det rene gift” eller “De spreder fake news om diabetes kost” skriver om den forvirring, som opstår hos danskerne, når de bliver mødt af modstridende kostråd og anbefalinger.

Det er fint, at aviser og blade her har øje for, hvordan divergerende sundhedsanbefalinger kan skabe mere forvirring end gavn, men jeg ville ønske, at sundhedsdebatten nuanceres meget mere end det. I stedet for at bruge energi på dét, der er uenighed om, så lad os i stedet bruge krudtet på de 95 procent af den samlede sundhedsviden, der allerede er enighed om.

Danskerne fortjener nemlig muligheden for at tjekke ind i denne viden, så de er i stand til at træffe situationsbestemte sundhedsvalg på et oplyst grundlag.

”Det skal du vide…”
Derfor kunne jeg godt tænke mig, at et stort dansk medie snart bringer historien ”Det skal du vide, hvis du er forvirret over de forskellige råd til type 2 diabetikere”. Artiklen eller TV-udsendelsen kunne så i stedet gå i dybden med de to overordnede ’skoler’, du skal kende til, hvis du er type 2 diabetiker, prædiabetiker eller en hvilken som helst anden, der gerne vil leve et liv uden større blodsukkerudsving. Det er der nemlig afsindig mange sundhedsmuligheder i!

De to skoler kommer her:

Den ene ’læner sig op ad de officielle kostråd’, hvor man sparer på fedt og sukker, spiser godt med frugt og grønt og går efter de kornprodukter med fuldkorn fremfor dem med hvidt mel. Her anbefales man ofte at spise 5-6 måltider om dagen. Fordelen ved denne kostanbefaling er, at den gælder som ’one size fits all’ – fra 2 til 65 år. Den giver de næringsstoffer, man har brug for som ung, ældre, syg eller rask. Men er du type 2 diabetiker, eller har du blot en nedsat glukose-tolerance (f. eks. insulin-resistens) og derfor en nedsat evne til effektivt at flytte overskydende glukose fra blodet til glukoselagret, så kan levevis i fuld overensstemmelse med disse råd give dig højt blodsukker 3-6 gange om dagen, hvilket i praksis forhindrer dig i at forbedre din glukose-tolerance. Hvis du har et ønske om at forbedre din evne til at lagre glukose og samtidig leve efter de officielle kostråd, kræver det at du træner rimelig hårdt i mange timer hver uge. På denne måde vil du gennem træningen få muskler, der bliver bedre og bedre til at snuppe overskydende sukker fra blodet, så de blodsukkerstigninger måltiderne giver dig minimeres igennem din træning.

Skole 1

I den anden ’skole’ erstattes raffinerede kulhydrater (f. eks. industrielt fremstillet sukker og stivelse) og mange kulhydratrige råvarer (f. eks. kornprodukter som brød, pasta og ris samt store mængder frugt) med andet, som giver næring uden at give en blodsukkerstigning. Her er der forskellige fortolkninger af, om de ’kulhydrattilskud’ man fjerner, skal erstattes med grove grøntsager eller sunde fedt- og proteinrige fødevarer. Begge versioner af denne ’low-carb skole’ samt ovenstående ‘low-fat skole’ er i dag også på listen over kostformer, som verdens to største diabetesforeninger (ADA og EASD) anbefaler som ’medical nutrition therapy’ til behandlingen af diabetes 2. Når du hører mig tale om biologik, anbefaler jeg mange at erstatte ’kulhydrattilskuddet’ med kål og andre grøntsager. Det gør jeg fordi disse fødevarer tænder for en myriade af sundhedsprocesser og appetitreguleringsprocesser, som sætter af i dit fordøjelsessystem i samarbejde med tarmfloraen.

Skole 2

Begge skoler har i øvrigt en overbygning, hvor mellemmåltider er det eneste rigtige for nogle, mens andre har en enorm fordel af at undlade dem.

Min introduktion til de to skoler skal gerne illustrere, hvordan øget viden og forståelse for egen biologi fjerner forvirring, for med afsæt i DIN situation og DINE præferencer kan du nu aktivt vælge, hvilken ’skole’, som er den rigtige for dig.

Så lad os komme i gang!
Får vi først udbredt reel situationsbestemt sundhedsviden, så viden kan blive forfremmet til individuelle færdigheder, så er vi godt i gang med at kickstarte en sundhedsbølge, til gavn for alle, som har lyst til mere sundhed og energi.


Er du en af dem, der er forvirrede, har jeg tre nuancerede muligheder for at hjælpe dig. En bog, et levende kursus – og et online kursus. Derudover er der mange gratis artikler her på siden.

Ud af diabetes 2 – tør du prøve?

Har du diabetes 2 og vil du prøve, om  du kan arbejde dit blodsukker-niveau under diagnosekriteriet for diabetes 2 – og dit energi-niveau over? Så er du meget velkommen til  at deltage i mit 4 timers kursus ’Ud af diabetes 2 – tør du prøve’. Se her hvornår kurset afholdes næste gang.

Ud af diabetes 2 – online
Er du en af de mange, der gerne vil have lidt mere hjælp, inspiration, opskrifter og frihed til at bestemme hvor og hvornår du vil lære nyt, vil det glæde mig at byde dig rigtig hjertelig velkommen på min online kursus ‘Ud af diabetes 2 – online‘, som du kan starte præcis når det passer dig!

Bogen – Ud af diabetes 2
Elsker du at læse og er du tryg ved at omsætte det, du læser, til handling, kan du købe min bog ‘Ud af diabetes 2‘ eller låne den ganske gratis på biblioteket.

 

Læs alt om mit nye 6 ugers kursus ’Sundhedens Biologi – online’ her