Hvad kendetegner 8 eks-diabetikere

Hvad kendetegner egentlig mennesker, der har lagt diabetes 2 diagnosen bag sig og fastholdt et normalt blodsukker i 1-10 år? Kan vi lære noget af disse mennesker, deres erfaringer og deres ønske om at sprede budskabet om muligheden. Ja vi kan!
De 8 historier har lært mig en masse – og måske kan du også lære noget af at læse med.

En række nyere internationale videnskabelige studier beskæftiger sig med fænomenet ’diabetes 2 remission.’ Diabetes 2 remission er det der sker, når en med diabetes 2 bliver ’rask’ eller ‘langvarig symptomfri’ igen.

Selvom vi ikke taler så meget om det i Danmark endnu, har rigtig mange danskere lagt medicinen og det type 2 diabetiske høje blodsukker bag sig. Jeg kalder disse mennesker eks-diabetikere.

Både den videnskabelige litteratur og TV programmer, bøger og aviser løber over med historier om enestående mennesker, der (efter forskellige typer livsomlægninger) pludselig ikke kan måle eller mærke diabetes 2 længere. Hvis jeg må jeg være lidt kæk, er det næsten kun politikere, det etablerede sundhedssystem og patientforeningen, der ikke taler om det, som en reel behandlingsmulighed 😉

Nogle bliver overraskede hver gang de hører om en, der ikke længere har diabetes 2 symptomer. Andre gør bestemt ikke. For ligesom der er mange veje ind i diabetes 2 – er der også mange veje ud. Det står så ganske tydeligt og klart, når du forstår, hvad der sker i den type 2 diabetiske krop, og vi må altså ikke gøre det sværere end det er!

Når det etablerede behandlersystem ikke lægger så stor vægt på diabetesremission, er det egentlig forståeligt nok. For store kliniske studier viser gang på gang, at de fleste symptomfrie diabetikere ‘falder i’ igen. Det bliver altså for svært at leve ‘unormalt’ i længere tid, og vender man tilbage til ‘normal kost’, stiger blodsukkeret ofte igen.

Og så har indsatsen været spildt.

Eller hvad?

For er det ikke meget normalt, at man skal øve sig nogle gange i svære ting, før de sætter sig fast? Og er det ikke nærmest umuligt at lære at surfe, når der ikke er vind?

Jeg har længe haft et ønske om at undersøge, hvad der sker i de tilfælde, hvor det faktisk lykkes en dansker, at arbejde sig ud af diabetes 2 symptomerne, og blive der! I stedet for at fokusere på de mange tilbagefald, konkludere at ‘det kan folk ikke finde ud af’, ja, så interesserer jeg mig for at finde ud af, hvorfor det lykkes for nogle!

I foråret 2019 var Maria, en dygtig bachelor-studerende i ernæring og Sundhed, og Signe, en ligeså dygtig klinisk diætiststuderende, i praktik i min virksomhed.

Og det blev et spændende og lærerigt forløb for os alle tre.

Vi sammensatte et pilotprojekt om diabetesremission og Signe og Maria trak i arbejdstøjet.

De to studerende interviewede 8 danskere, der havde arbejdet sig ned under diagnosekriteriet for diabetes 2 og holdt det i mindst 12 måneder uden medicin. Vi fandt interviewpersonerne igennem et åbent facebookopslag, og vi var ikke ude efter nogle, der havde anvendt en særlig metode.

Den væsentligste indsigt, de hjælpsomme interviewpersoner bragte os, kan du læse i Signe og Marias opgavereferat, som kommer herunder.


Med projektet ’Ud af diabetes 2 – fastholdt i over et år’ har vi undersøgt hvilken kostomlægning, personer med diabetes 2 har anvendt, for at fastholde en medicinfri normalisering af deres blodsukker i mere end 12 måneder. Vi har desuden interesseret os for at afdække, hvordan det har været muligt, at holde fast i de valgte kostændringer.

Undersøgelsen blev udført som et semistruktureret livsverdensinterview. 5 kvinder og 3 mænd, diagnosticeret med diabetes 2, deltog i undersøgelsen. Alle havde været medicinfri og fastholdt et langtidsblodsukker på < 48 mmol/mol i minimum 1 år. Undersøgelsen belyser kostændringer, motivation, forhindringer og støtte fra omgivelser og sundhedspersonale.

Og hvilke resultater havde interviewpersonerne så opnået?

Blodsukker

Alle personerne havde haft et langtidsblodsukker (HbA1C) over 48 mmol/mol (diagnosekriteriet for diabetes 2) og alle havde nu et langtidsblodsukker under eller langt under denne grænse. Her kan du se de 8 forskellige personers blodsukkerrejser.

1: HbA1c: 70 → 35

2: HbA1c: 65 → 44

3: HbA1c: > 48 → 28

4: HbA1c: 97 → 35

5: HbA1c: 50 → 39

6: HbA1c: > 48 → 41

7: HbA1c: 124 → 38

8: HbA1c: 51 → 37

Kender du til langtidsblodsukker, vil du hurtigt opdage, at alle ikke bare er under diagnosekriteriet for diabetes 2 (48 mmol/mol) – men at 7 af de 8 er under kriteriet for prædiabetes (42 mmol/mol)!

Vægttab

Syv deltagere har haft et vægttab på mellem 7 og 27 kg. Én deltager ønsker ikke at oplyse sit vægttab.

Kostændringer

6 ud af de 8 deltageres kostændringer har bestået af at udelukke brød, pasta, ris, kartofler og tilsat sukker. Disse fødevarer er erstattet med kål og grøntsager. Enkelte tillader sig at nyde bær og periodevis lidt frugt og 3 deltagere beretter om, at de igen kan spise lidt kernerigt rugbrød, uden at blodsukkeret påvirkes.

Tre deltagere har fokus på at begrænse mængden af fedt i kosten, da de oplever dette nødvendigt for at bevare vægttabet. To deltagere har skåret ned på både sukker og fedt og øget mængden af grøntsager.

Så der er altså ikke kun en måde at nå i mål på!

Motivation

Alle deltagere fortæller, at frygten for at udvikle diabetiske komplikationer, har været en stærk motivationsfaktor. Familiemedlemmers erfaringshistorier med diabetes 2 har for 5 af deltagerne været en øjenåbner og motivation.

Desuden nævner alle, at de blev overraskede over, at man faktisk kunne arbejde sig ud af diagnosen, fordi ingen i sundhedssystemet havde fortalt det.

Opdagelsen af at der måske var en vej ud, var afgørende for deres valg.

Livskvalitet

Alle deltagerne oplever en væsentlig forbedring i livskvalitet, hvor vægttab og stabilt blodsukker har bidraget til velvære og oplevelsen af mere energi. Desuden opleves en væsentlig øget livskvalitet ved at føle handlekraft i forhold til deres sygdom. De deltagere, som udviste specifikke symptomer ved diagnose (tørst, hyppig vandladning, søvnproblemer, hud og maveproblemer samt dårlig tandstatus), oplevede alle at blive symptomfrie.

Hver eneste deltager beretter om at have fundet egne strategier til at fastholde ændringer. Det er vigtigt for dem at holde fast i deres sundhedsstrategi, da de ønsker at forblive medicinfri og raske.


Sidstnævnte er en af de vigtigste grunde til at jeg så utrolig gerne vil have at DU laver din egen sundhedsstrategi så det er DINE yndlingskompromisser, der bliver plads til i DIT liv. Faktisk tror jeg at det er en forudsætning for at nå i mål at det er DIT projekt og DINE valg, baseret på DIN solide viden om DIN krop.

Har du brug for hjælp?

Jeg har 3 muligheder for at hjælpe dig?

  1. Elsker du at tilegne dig viden igennem bøger, har jeg skrevet ‘Ud af diabetes 2‘ som fås i alle boghandlere eller direkte hos Gyldendal.
  2. Foretrækker du et levende kursus med ligesindede, holder jeg et par gange om året kurset ‘Ud af diabetes 2 – tør du prøve‘.
  3. Og ønsker du i stedet et 4-ugers online forløb, hvor jeg flere gange om ugen holder dig i hånden igennem mine videoforedrag og inspirationsmails sammen med Jane Faerbers madplaner og opskrifter, er du meget velkommen til at se nærmere på sundhedsforløbet ‘Ud af diabetes 2 – online‘.

Læs alt om mit nye 6 ugers kursus ’Sundhedens Biologi – online’ her