Der er én vigtig grund til at slankekure ofte slår fejl

Skal vi opretholde motivationen til en sundere livsstil, så har vi brug for reelle sundhedsfærdigheder, der giver mening og øget forståelse, og ikke slankekure uden nogen ledsagelse af faglige forklaringer og solid viden. Det er derfor jeg siger ja tak mere ’sundhedsuddannelse’ til børn, unge og voksne og nej til quick fixes, som ikke gør os spor klogere.

Juicekure, suppekure, 5:2 kuren, Dukan Kuren, Atkins, brødkure, kødkure eller Blodsukkerkure? Hvis du er i stand til at fortsætte listen, kan det også være, at du er én af de mange, som har vanskeligt ved at afgøre, hvilken slankekur eller ’sundhedstrend’, som nu også er den helt rigtige for dig. Er du forvirret, forstår jeg dig godt.

Lad mig med det samme slå fast, at alle kurer virker på vores biologi. Men alt for ofte mangler de bagvedliggende faglige begrundelser, som skaber forståelse, motivation og giver mening for den enkelte.

En kompleks sundhedsvirkelighed
I dag er dét at tage vare på sin egen sundhed blevet en kompleks opgave, for hvad skal man bekende sig, når man kigger ind i en virkelighed med modstridende dogmer og ’religioner’ om sundhed. Et Danmark hvor både de etablerede og alternative sundhedseksperter bruger deres energi på at skyde hinandens budskaber ned – frem for at udbrede den solide sundhedsviden, de i langt de fleste tilfælde er helt enige om.

Ja, det mener jeg faktisk.

Der mangler ganske enkelt kræfter, der serverer solid viden om sundhed, så den kan benyttes på alle niveauer – til at træffe valg, der er baseret på dét, vi ved fra både forskningen og de klassiske lærebøger. Og da der kan være stor forskel på, hvad der giver sundhed for dig, som ikke fejler noget, dig der har diabetes 2, dig der er prædiabetiker eller dig, som er noget helt fjerde, ja så har vi brug for viden, så vi hver især kan træffe de sunde beslutninger, som passer til vores individuelle sundhedsmål.

Færdigheder skaber sundhed
Derfor skal der her lyde en opfordring til hele Sundhedsdanmark og alle mine super kompetente kolleger, som gør et stort stykke arbejde. Uanset om vores mission er at reducere inflammatoriske tilstande, at skabe vægttab, kosmetisk sundhed eller noget helt fjerde, så må vi aldrig reducere sundhedsdebatten til tomme instruktioner, slankekure og trends – uden faglige forklaringer.

Danmark bliver sundere, når vi arbejder på at fremme de biologiske færdigheder, som gør danskerne i stand til at træffe situationsbestemte valg. Når vi opruster med individuelle færdigheder, skaber vi det personlige ejerskab, som er så afgørende for både den individuelle og kollektive sundhed.

Jeg inviterer derfor til, at vi såkaldte sundhedseksperter kigger indad og fokuserer meget mere på den solide viden, der er enighed om – frem for på den forsvindende lille brøkdel, der er uenighed om. Gør vi det, tror jeg på, at vi kan kickstarte en sundhedsbølge i Danmark, hvor danskerne får muligheden for at træffe individuelle sundhedsvalg, baseret på solid, faglig viden, men også på personlige præferencer.


Vil du have mere viden om kulhydrater, sukker og din egen biologi skal du være hjertelig velkommen til et af mine SukkerSmart foredrag i efteråret:

1. oktober 2018 kl. 17.00 – København – Læs mere og køb billet

3. oktober 2018 kl. 17.00 – Sønderborg – Læs mere og køb billet

10. oktober 2018 kl. 17.00 – Nyborg – Læs mere og køb billet

24. oktober 2018 kl. 17.00 – Århus – Læs mere og køb billet

Læs alt om mit nye 6 ugers kursus ’Sundhedens Biologi – online’ her