Sådan hjælper vi vores børn til sund børnevægt – uden skyld og skam

Vores fantastiske børn og unge fortjener viden, inspiration og motivation, så de får de bedste forudsætninger for at tage magten over egen sundhed – og her spiller vi som forældre, bedsteforældre og professionelle på børneområdet en hovedrolle. Og hvem vil ikke gerne spille en hovedrolle i sit barns liv?

På den årlige World Obesity Day 4. marts blev der endnu en gang meldt klart ud: I 2035 er mere end 50 procent af verdens befolkning overvægtige, hvilket svarer til en fordobling i antallet af overvægtige børn. Suk!

Heldigvis tages der i Danmark en række fine initiativer, som skal hjælpe vores børn mod sund børnevægt. Eksempelvis står Novo Nordisk bag oprettelsen af et egentligt Center For Børnevægt i Balance. Staten støtter op, og det samme gør Kost- og Ernæringsforbundet, Diabetesforeningen, Coop m.fl.

Overvægt er ikke problematisk i sig selv, men når tilstanden ledsages af insulinresistens, følger mange såkaldt kroniske sygdomme med. Det rammer rammer både trivslen, sundheden og statskassen.

Børn kan og vil selv – så lad os give dem mulighed for det!

En fællesnævner for mange af de initiativer, jeg ser, er dog, at de passiviserer børnene. Voksne eksperter studerer, monitorerer, ‘nudger’.

På den ene side gør de vores børn til ”forskningsprojekter” og på den anden side til genstande for kampagner, som har det formål at ”nudge” dem til at spise sundere og motionere mere. Begge dele er som sådan fornuftige, men ikke alene, og slet ikke hvis nudgingen mere ender som manipulation end sundhedsmotivation.

Jeg savner initiativer, som har fokus på det, som i min optik er allervigtigst for vores børns sundhed – nemlig at vi giver dem magten over deres egen sundhedsbanehalvdel. For børn kan og vil selv, når vi giver dem mulighed for det! Hvis vi altså fortæller dem det, de reelt kan bruge, det vi ved og ikke ved. Vores børn er sundhedskompetente mennesker!

Men hvem underviser vores børn i den moderne og fascinerende sundhedsbiologi, som de reelt kan bruge?

Præcis, det er der ingen der gør, og det er faktisk hele grunden til, at jeg har skrevet bogen ’SukkerSmarte Børn’ og holder foredrag ‘Dit sundhedskompetente barn’. For heldigvis kan vi som forældre, bedsteforældre og sundhedsprofessionelle på børneområdet spille en hovedrolle i vores børns liv, når vi tager ansvaret for at klæde dem på med viden, inspiration og motivation, så de får forudsætningerne for at tage magten over egen sundhed.

Provokeret lidt af at det vigtigste mangler i hele den nye fokus på vores børns vægt, holder jeg et åbent levende foredrag online d. 25.4.

Efter foredraget kan du frit og frejdigt gå i gang med at gøre kroppens sundhedsbiologi til en af de ting, I taler naturligt og ukompliceret om derhjemme, mens I lige så naturligt og ukompliceret får talt om de instinkter, vi har, der drager os mod den type af fødevarer, som er vanedannende og samtidig afsporer vores naturlige appetitregulering. Du får klar besked om at blive på egen tallerken, og om kun at færdes i det rum, der vil barnets bedste – uden fokus på ’hvad alle andre gør forkert’.

Er det noget for dig?

Ja tak, skaf mig en af billetterne til onlineforedraget ’Dit sundhedskompetente barn’, som afholdes 25. april kl. 19.30.

Tager du med til foredraget, får du viden, inspiration, motivation og ejerskab serveret i øjenhøjde. Og så du får du et indblik i mine tanker om sundhed, overvægt, vægtregulering – og et unikt indblik i dét, jeg kalder den blinde vinkel i sundhed.

Sundhedsdanmarks blinde vinkel

I dybeste alvor mener jeg, der er en blind vinkel i Sundhedsdanmark (og resten af verden!), som i den grad accelererer uønsket overvægt. Og jeg mener i høj grad, at denne viden skal spredes som mælkebøttefrøene i min baghave. Vi kan simpelthen ikke være andet bekendt.

Den blinde vinkel, der forstyrrer det store overblik, hedder ’insulinresistens’, som i al sin magt og vælde kan slukke for en naturlig appetitregulering og en naturlig evne til at mobilisere den energi, der er deponeret i kroppens fedtlagre, og i stedet burde give os energi til dagen og lyst til at bevæge os.

Samtidig er insulinresistens faktisk ret nemt at gøre noget ved, når vi bare ved hvordan.

Og lad mig tage det i opløbet: Nej. Det stigmatiserer ikke at fortælle hverken tynde eller tykke eller alt derimellem om kroppens finurlige biologi. Det er derimod bydende umenneskeligt kun at bruge ressourcerne på at måle og veje og tilbyde psykologhjælp mod stigmatisering, når vi ved, hvordan vi kan give vores børn magten til at mestre egne instinkter og sundhedsbiologi.

Jeg har ingen intention om at gøre vægtregulering simpelt, for det er det ikke. Hverken undervægt, normalvægt eller overvægt. Og jeg har ingen intention om at skære alle over samme kam eller bidrage med en ’du kan bare tage dig sammen’-retorik.

Men jeg ønsker heller ikke at bidrage til fortællingen om, at vi ikke kan gøre noget selv, at det, vi gør, alligevel ikke holder i længden, eller at vores overvægt er samfundets skyld. For der er så meget, vi kan gøre med viden om vores fascinerende biologi – for os selv og vores børn.

Mulighed for at opleve onlineforedraget ’Dit sundhedskompetente barn’?

Viden er magt, og lige nu har du mulighed for at give dig selv og dine børn magten for egen sundhed tilbage. Jeg afholder nemlig mit onlineforedrag ’Dit sundhedskompetente barn’ d. 25. april, så du hjemme fra egen stue (eller hvor du helst vil se eller lytte med) får sundhedsfærdighederne helt ind på rygraden.

’Dit sundhedskompetente barn’ – 25. april 2023 kl. 19.30 – køb din billet her.

Og tak fordi du husker, at billetprisen kun er for din husstands egen billet – og at du køber billet til de gæster, som måtte ser med.

I løbet af foredraget får du bl.a.:

  • Dén viden, som både børn og voksne skal have om kroppen (inkl. Sukkers ABC i børnehøjde).
  • Indsigt i den vigtige forskel mellem basiskost, energitilskud og nydelsestilskud.
  • Hjælp til at erstatte løftede pegefingre i ’sundhedsopdragelsen’ med sundhedsfascination – og et indblik i gevinsterne ved at gøre det.
  • Viden om rollen som sundhedsfacilitator for børn og unge – og et indblik i hvordan rollen skifter karakter i løbet af barnets liv.
  • En guide til at lave familiens eller institutionens egen sundhedsstrategi.
  • En forståelse for hvorfor både børn og voksne skal kende forskel på viden, holdninger, følelser og handlinger omkring egen sundhed.
  • En nuanceret forståelse af, hvornår sukker er ren energi – og hvornår det kan svække den syge og den raske krop.
  • Resultater af et studie af børns sundhedsinteresse i en kommune i Danmark
  • Rigtig meget mere!

Læs alt om mit nye 6 ugers kursus ’Sundhedens Biologi – online’ her