Hvis du fjerner raffineret kulhydrat (mel og sukker) fra din kost, får du relativt mindre kulhydrat og relativt mere fedt.
Hvis du erstatter raffineret kulhydrat 🍞🥖🥪 med kål 🥦🥬og andre grøntsager 🍆🌶🍅, får du stadig relativt mindre kulhydrat og relativt mere fedt. Også selvom du lader de nye kartofler ligge på din tallerken.
Så når du fjerner ‘kulhydrattilskud’ fra din mad, spiser du altså LCHF (LowCarbHighFat på godt dansk).
Low og high skal altså ses i forhold til den danske normalkost, som vi modsat kan kalde HCLF (HighCarbLowFat).
LCHF betyder altså ikke at du kun spiser bøf, smør, ost og bacon 🥩🧈🧀🥓 som man nogen gange får opfattelsen af i medierne og fra dem, der frygter at danskerne snupper det bedste fra LCHF og HCLF, hvis man taler om de mange fordele, der kan opnås på en velvalgt LCHF.
Lad mig give dig et helt konkret eksempel, som viser dig at LCHF er ren og skær forholdsregning:
Peter vælger en god dansk dagskost bestående af:
fuldkornbrød og ost, kartofler, blomkål, ærter og laks.
Maden medbringer i alt 1500 kcal og energien er fordelt på denne måde:
51% af energien kommer fra kulhydrat, 25% fra protein og 24% fra fedt.
Pernille fravælger fuldkornsbrødet men takker ja til alt det øvrige, nemlig:
ost, kartofler, blomkål, ærter og laks.
Maden medbringer nu kun 1000 kcal og energien fordeles nu lidt anderledes:
32% af energien kommer fra kulhydrat, 34% fra protein og 34% fra fedt.
Ole dropper også brødet men vil gerne opjustere måltiderne med en fordobling af blomkål og ærter, så det fylder lidt mere i maven. Man kunne kalde hans valg for LowCarbHighKål.
På denne måde får han (og hans tarmbakterier) 1200 kcal som fordeles således:
37% af energien kommer fra kulhydrat, 34% fra protein og 29% fra fedt.
Olga har valgt at erstatte fuldkornbrødet med 50 g ekstra ost og 50 g ekstra laks i stedet for kål og ærter, så hun får – som Peter – 1500 kcal.
Olgas kalorier fordeles anderledes end Peters, for hun får:
30% af energien fra kulhydrat, 34% fra protein og 36% fra fedt.
Da de officielle danske kostråd byder os at 50-60% af energien kommer fra kulhydrat, 20-25% fra protein og 20-30% fra fedt, er det nu tydeligt for os alle, at det at fjerne brødet (som efter min mening er et kulhydrattilskud) fra maden, gør, at både Pernille, Ole og Olga nu alle spiser LCHF.
Derfor er det ikke en naturlov at du spiser mere kød eller fedt på LCHF end på almindelig kulhydratrig kost. Du har såmænd blot fjernet det kulhydrattilskud, som vi har valgt er normalt.
Blot til eftertanke, hvis du er en af dem, der gerne vil din egen sundhed men bliver nervøs, når andre sætter LCHF i forbindelse med et højt fedtindtag og højt kolesteroltal.
Får man forhøjet kolesterol af at fjerne raffineret kulhydrat fra sin kost?
Nej. Det gør man ikke. Tværtimod!
Vil du gerne lære at gennemskue energiprocenterne i din kost, forstå dit blodsukker, kolesteroltal, forskellige proteinkilder og meget meget mere, håber jeg du vil kaste et blik på mit kursus Sundhedens Biologi – online. Der er mere end 15 videoforedrag, du kan se igen og igen, og der er forslag til hvad du skal gøre, hvis du vil have en krop der samarbejder fordi du forstår kroppens og madens biologi. Du får en biologisk logik ind på rygraden, og jeg tør godt love dig at denne viden gør dig afslappet og fri i fødevarelandskabet. Viden forvirrer ikke. Viden er magt!