Hvad er prisen på protein?

“De plantebaserede proteinkilder er for dyre,” hører jeg indimellem.

Det er de måske.

Men det kommer altså an på hvad du ønsker at betale for.

I dag får du nogle af hverdagens eksempler på proteinkilder omregnet til kroner per gram protein. Du får samtidig lidt at vide om hvilken ‘medgift’, du får med.

Og så bliver det måske lidt lettere for dig at vælge det, du synes er rigtigt, næste gang, du skal på indkøb. For hold op hvor har vi mange muligheder for at vælge hvilken forbruger, vi ønsker at være.

Ved en søgning i danske netbutikker/supermarkeder fandt jeg følgende priser i dag, velvidende at de varierer fra dag til dag:

  • Danske Ingridærter: 0,59 kr/g protein
  • Danske hestebønner: 0,45 kr/g protein
  • Danske anicia linser: 0,60 kr/g protein
  • Mandler: 0,63 kr/g protein
  • Tempeh (fermenterede soyabønner): 0,71 kr/g protein
  • Tofu (koaguleret soyadrik): 0,86 kr/g protein
  • Ærteprotein (proteinmel): 0,45 kr/g protein
  • Økologiske æg: 0,54 kr/g protein
  • Ost, cheddar, økologisk: 0,76 kr/g protein
  • Skyr: 0,35 kr/g protein
  • Okse culotte: 1,31 kr/g protein
  • Kylling: 0,49 kr/g protein
  • Laks: 1,50 kr/g protein

Skal du have ca. 60 g protein per dag (man anbefaler ca. 0,8-1,5 g protein/kg kropsvægt per dag), skal du gange tallet med 60, og så vil en ensidet fokus på dit proteinbehov løbe op i et sted mellem 21 til 90 kroner om dagen.

Måske er biotilgængeligheden lidt lavere for planteproteinerne end for de animalske, og måske er aminosyresammensætningen bedst i animalske proteiner. Helt konkret optager grise (som vi sammenligner os med) mere protein fra animalske produkter end fra planter, og de vokser hurtigere på det.

Med i købet får du i nogle tilfælde fedt som medgift til din protein (dyreriget og nogle mejeriprodukter), andre gange masser af stivelse (korn og visse bønner og linser) og andre gange igen lidt stivelse og en hel del fiber (mange gode linser og bønner). Nogle gange har dit proteinbehov været på bekostning af et dyreliv, andre gange har du betalt ca. samme pris for at danske gartnere og landmænd samarbejder om at udvikle ærter, bønner og linser, der faktisk giver os en meget fin smag, struktur og sammensætning af de aminosyrer, som planteproteinet er bygget op af.

Du er så heldig at bo i selveste Danmark hvor der er lovkrav om varedeklarationer. Her kan du altid se hvilke næringsstoffer varen indeholder inden den lander i din indkøbskurv. At forstå proteinkilderne kræver lidt i starten indtil du er dus med dine fødevarer.

Er du interesseret i dette emne, vil du gerne lære endnu mere om planteprotein, skal du være rigtig hjertelig velkommen til at se nærmere på bogen Veganske kålhydrater – for din og klodens sundhed. I bogen finder du masser af viden om proteiner, deres medgift og dine blodsukkerstabile muligheder. Vi kan kalde det BIOLOGIK på vegansk. Samtidig får du 35 herlige opskrifter der giver dig, dine sanser og dine tarmbakterier en rigtig god oplevelse.

 

 

Læs alt om mit nye 6 ugers kursus ’Sundhedens Biologi – online’ her