3 gode råd til den sukkersmarte jul – til dig og dine kære

Julen er over os, og heldigvis er den fyldt med hyggestunder og nærvær med dem, vi holder allermest af. Med december følger også mundgode fristelser og smagfulde julemiddage, som ofte hverken kan eller skal passes ind under den helt blodsukkerstabile levevis. Her er det at din BIOLOGIK netop gør dig i stand til at justere dine principper i forskellige situationer.

For selvom vi vælger at nyde lidt ekstra sødt i julen, så er der heldigvis en masse, vi kan gøre for at sikre det stabile blodsukker, sundheden og den kompetente krop. Jeg vil endda vove den påstand, at den sukkersmarte jul mange gange er meget sjovere og mere energirig, fordi den bl.a. byder på ’pulssnacks’ og andre fysiske, sjove og samlende aktiviteter i familien. Samtidig kan den måske endda være startskuddet til inspirerende og motiverende snakke med de mindste i familien om sukkers betydning for kroppen og sukkers ABC.

En af de allerbedste julegaver, vi kan give os selv og vores nærmeste, er kærlig og motiverende viden og erfaring med blodsukkerets betydning for vores energiniveau. For med viden og erfaringer, får vi en brugbar logik til at mestre egen sundhed – og blive belønnet hele livet med mere energi og velvære samt mindre træthed og sygdom.

Har du lyst til at prøve kræfter med den nydelsesfulde, sukkersmarte jul, så har jeg samlet tre gode råd dig.

Men før du får dem, har jeg et par ting, du lige må love mig at huske på! Vælger du bevidst det søde til i og op til julen, så sørg for at nyde det i fulde drag, tal ordentligt til dig selv og drop den dårlige samvittighed. Husk samtidig, at de sukkerrige nydelser ofte bare er en undskyldning for at samles og hygge sig på arbejdet, i familien og med gode venner. Og at man altså sagtens kan hygge sig i godt selskab, selvom man går udenom æbleskiverne nogle gange.

3 gode råd til den sukkersmarte familiejul

Og her kommer så mine 3 bedste juleråd til en december med plads til de ekstra søde tilvalg – uden at det behøver at tage kvælertag på sundheden hos dig eller dine kære.

1: Pulssnacks kan meget mere, end du tror!

Uanset hvad du og dine kære nyder i julen, er det altid rigtig gavnligt at få pulsen op mellem måltiderne. Når man får pulsen i vejret, hjælper man nemlig kroppen med at fjerne både forrige og næste måltids overskydende sukker fra blodet, så man får mere energi og samtidig ruster kroppen til næste måltid. Min erfaring er, at ’pulssnacks’ er noget af det, som gør julen særlig god og samlende i familien. Det kan være den fysisk aktive og sjove tur på boldbanen eller raske gåtur i skoven med hele familien. Det kan også blot være 10-20 englehop, 5-10 burpies, planken på stuegulvet eller sågar en særlig ’nu det jul igen’ rundt i hele huset. Alt tæller, når man med fysisk bevægelse fjerner overskydende sukker fra blodet. Og er der noget bedre end at samle appetit med fysiske og sjove aktiviteter, så det måltid, du og din familie glæder jer til, både føles og smager bedre?

2: Desserter frem for at småspise sødt hele tiden

En sød dessert i forbindelse med solide kålrige 🙂 hovedmåltider er langt bedre end at småspise sødt hele dagen. Igen handler det om, at man skal give kroppen mulighed for at fjerne overskydende sukker fra blodet, før vi tilfører mere. At kroppen har det bedst, når den vekselvirker imellem ‘lagring af sukker’ og ‘brug fra sukkerlageret’. Og kroppen får svære arbejdsbetingelser, hvis man hele dagen med korte intervaller tager turen forbi konfektskålen. Vælger man alligevel at spise lidt sødt mellem to måltider – så pak sødmen ind imellem 2 pulssnacks. I familien kan en indsigt som denne bruges til at gå på spændende opdagelse i sukkers betydning for kroppen, på den vigtige forskel basiskost, energitilskud og nydelsestilskud.

3: Undgå at gå i seng med højt blodsukker

Det er en dårlig idé at gå i seng med højt blodsukker. Så er det sagt! Ikke fordi jeg skal blande mig i hvem du går i seng med, men det høje blodsukker skal du altså tænke over e ekstra gang.

Er blodsukkeret lavt og normalt, når man går i seng, får man sandsynligvis en god nats søvn, og en god nats søvn øger kroppens evne til at restituere og lagre overskydende sukker fra blodet dagen efter. I julen er der ofte sødt på julebordene sent om aftenen, og vælger vi det til, er det endnu engang en god idé at bruge pulssnacks til at nedbringe blodsukkerniveauet, før vi går i seng. Mit bedste råd er, at fjerne konfektskålen i dagens sidste timer – og meget gerne tale med de mindste om, hvorfor det er en god idé at gøre det. Kort og godt: Drop måltider og snacks de sidste to timer inden du går i seng – og snup en pulssnack i stedet. Nyd desuden dejlige hovedmåltider med kål i løbet af dagen – for så er kroppen langt bedre til at fjerne det overskydende sukker fra blodet, som de søde nydelser giver.

Ses vi efter jul – til et af mine åbne foredrag?

Synes du blogindlægget her har været interessant, så håber jeg, vi ses til februar! For her holder jeg for første gang mit åbne foredrag ”SukkerSmarte Børn”, hvor jeg byder på en sjov og inspirerende aften fyldt med vigtig sundhedsviden, som kan komme dig og dine børn til gode – nu og resten af livet. Jeg holder foredraget eksklusivt tre gange i februar 2022. Du skal være rigtig hjertelig velkommen som forælder, bedsteforælder, sundhedsprofessionel eller som lærer, pædagog eller blot én, der er interesseret i sundhed og samtalerne herom.

Da jeg ikke kender covid-status i februar, vil der netop nu kun være 50 pladser ved hvert foredrag. Skulle myndighedernes anbefalinger forhindre afviklingen af foredragene, flytter vi arrangementerne – eller du får pengene retur. Så skynd dig at få din billet – og giv evt. en billet i julegave til en ven, partner eller kollega, så vi alle ses i:

Århus – 1. februar 2022 kl. 17-19 – køb dine billetter her
Kolding – 2. februar 2022 kl. 17-19 – køb dine billetter her
Kgs. Lyngby – 8. februar 2022 kl. 17-19 – køb dine billetter her

I løbet af foredraget får du bl.a.:

  • Dén viden, som både børn og voksne skal have om kroppen (inkl. Sukkers ABC i børnehøjde).
  • Indsigt i den vigtige forskel mellem basiskost, energitilskud og nydelsestilskud.
  • Hjælp til at erstatte løftede pegefingre i ’sundhedsopdragelsen’ med sundhedsfascination – og et indblik i gevinsterne ved at gøre det.
  • Viden om rollen som sundhedsfacilitator for børn og unge – og et indblik i hvordan rollen skifter karakter i løbet af barnets liv.
  • En guide til at lave familiens eller institutionens egen sundhedsstrategi.
  • En forståelse for hvorfor både børn og voksne skal kende forskel på viden, holdninger, følelser og handlinger omkring egen sundhed.
  • En nuanceret forståelse af, hvornår sukker er ren energi – og hvornår det kan svække den syge og den raske krop.

Viden er magt. Så lad os give børnene og hinanden magten til at vælge og til at mestre egen sundhed bedst muligt!

Læs alt om min nye bog KÅLHYDRATER og bestil den her