Nye officielle kostråd til raske – for sundhed og klima

I 2021 kom der en opdatering af de officielle danske kostråd til 2-65 årige raske danskere. En opdatering, som jeg har glædet mig meget til at se.

Er kostrådene blevet mere grøntsagsrige og mindre kulhydratberigede?

Giver de mulighed for en blodsukkerstabil kost, og kan de videbegærlige danskere få en forklaring på, hvorfor anbefalingerne ser ud, som de gør?

Der er nu kun 7 officielle danske kostråd, som udgår fra Fødevarestyrelsen under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

De nye kostråd anbefaler grøntsager, mad med fuldkorn, mindre kød og mejeriprodukter, mere fisk og bælgfrugt, magre mejeriprodukter – og ned med salt, sødt og fedt!

De nye kostråd blev præsenteret flot, synes jeg. Uden formaninger, men med rummelighed og med en forståelse og anerkendelse af, at vi hver især har personlige præferencer, og at der er meget, der afgør, hvordan vi vælger vores kost.

Du kan se alt om de nye kostråd her.

Det bedste ved de nye kostråd

Jeg er meget glad for at se grøntsagerne indtage den største del af synsfeltet i de nye kostråd. Faktisk indtager grøntsagerne nu en større del end fuldkorn. Selve anbefalingen på 600 gram (eksklusiv kartofler) om dagen er dog uændret.

Det er glædeligt, at der – med undtagelse af brødprodukterne – kun vises uforarbejdet mad i de nye pjecer og plakater. Jeg har ikke kunnet finde ordene ’vælg helst uforarbejdet’ i materialet, men plakaterne sender det signal.

Forhåbentlig vil de store fødevarepartnerskaber også holde en høj grad af selvjustits (og samfundssind for folkesundheden) og undgå at flere fuldforarbejdede køderstatninger overtager pladsen for det kød, vi nu anbefales at skære ned på af klimahensyn. Rådene lægger op til, at vi erstatter kødet med bælgfrugt og fisk.

Til dig, der ønsker at leve blodsukkerstabilt, glæder jeg mig over, at der er plads til mange grøntsager, frø og nødder. Jeg er lidt ærgerlig over, at frugt og grønt stadig er i samme båd, men jeg er sikker på, at du selv kender til vigtigheden af at skelne mellem grove grøntsager, stivelsesrige planter og sukkerrige frugter, hvis du vil leve blodsukkerstabilt. Hvis ikke, kan du finde alt om det i mine gratis artikler eller i mine bøger.

Og så er jeg lidt bekymret for, om de fulforarbejdede ’magre mejeriprodukter’ med kunstige sødestoffer og melklister, får lov at tage pladsen fra de gode, mættende mejeriprodukter. For det er vigtigt, at vi adresserer den industrielle forarbejdning af fødevarerne – og dennes effekt på både klima og sundhed (for mennesker – og deres tarmflora 😉

Hvad med dem, der ikke er raske og mellem 2 og 65?

Lanceringen af de nye kostråd i dag, lagde stor vægt på, at disse råd er til raske.

Men hvor mange af os er egentlig raske og mellem 2 og 65?

I sommer kunne vi læse, at 2:3 af alle over 15 år, har en kronisk diagnose. Hvad så med dem? Hvad så med flertallet af os. Og hvad med de mange medborgere, der lige nu er på institutionskost f. eks. på hospitalet eller plejehjemmet? Alle dem, vi under covid-19 pandemien siger, vi skal passe særligt på.

Her skal institutionskøkkenerne stadig følge de særlige retningslinjer i den nationale kosthåndbog. Og det syn, der møder os, når vi går den vej, er lige så deprimerende, som det har været, de sidste mange år.

Normalkosten og kosten til diabetespatienter ser stadig således ud:

Altså statsgaranti for 6 daglige blodsukkerstigninger til den insulinresistente dansker.

Dagskostforslaget består af fuldforarbejdet mad med et minimalt tilskud af grøntsager og uden mulighed for at leve grøntsagsrigt eller blodsukkerstabilt. Der er kommet kål og grøntsager på kosthåndbogens forside, men det er falsk varebetegnelse – for det er ikke tilfældet indeni endnu. Og det kan vi ikke være bekendt!

Det er en folkesundhedsmæssig katastrofe og et stort problem for patientsikkerheden (og myndighedernes troværdighed)! For netop de, der har allermest brug for en kost, der kan forbedre modstandskraft mod infektioner og livsstilssygdomme, får stadig tilbudt mad, der er af langt lavere kvalitet end den, man anbefaler raske danskere.

Heldigvis trak Diabetesforeningen i arbejdstøjet for grøntsagsrige, uforarbejdede kostråd til mennesker med diabetes i november 2020. Jeg tror og håber, at de vil fortsætte det arbejde – både for diabetikere og andre insulinresistente!

Jeg håber også, du vil bruge muligheden for at stille spørgsmål til de nye officielle kostråd på altomkost.dk, hvis der er noget, du er i tvivl om. De sidder parat ved taster og telefon – og de får løn for at svare dig.


Har du lyst til at se de kostråd jeg anbefaler til alle insulinresistente danskere, finder du dem her.

Har du i stedet lyst til at få et solidt overblik over din sundheds biologi og blive fortrolig med alt det, din krop kan, når du giver den fri for hele tiden at have liiiidt for meget sukker og insulin i blodet? 

Så skal du være rigtig hjertelig velkommen til at se nærmere på mit 4-ugers online kursus ‘Ud af diabetes 2 – online‘ hvor du får videoforedrag, inspiration, opskrifter og meget meget mere. Kurset giver dig de nuancer i sundhed, som jeg mener at alle danskere fortjener.

Læs alt om mit nye 6 ugers kursus ’Sundhedens Biologi – online’ her