Er din rationelle hjerne med, når du træffer dine sundhedsvalg?

Det, der gør os mennesker til en unik art, er, at vores instinktive urhjerne er pakket ind i en moderne, rationel hjerne, som eksempelvis gør os i stand til at reflektere, tolke, behovsudskyde og træffe velovervejede og personlige valg. Når der er tale om sundhedsvalg, kræver det personlige valg dog, at vi giver vores rationelle hjerne de bedste betingelser, og her er opskriften solid, biologisk viden. For jo flere påvirkninger vores urhjerne udsættes for desto større rationel modvægt, har vi brug for.

Der er rigtig mange ting, som har indflydelse på de sundhedsvalg, vi hver især træffer – både indre og ydre påvirkninger. Du kender sikkert selv til mange af dem. De indre påvirkninger handler om vores instinkter, som er styret af urhjernens behov for overlevelse, belønning, anerkendelse og for at undgå eller forsvare os mod fare. Vores vaner, værdier, holdninger og følelser bidrager også til den indre påvirknings symfoni, men er oprindeligt skabt af ydre påvirkninger.

De ydre sundhedspåvirkninger får vi fra vores familie og venner, fra arbejdspladsen, fra uddannelse og fra den viden, vi løbende tilegner os – men også fra reklamer, annoncer og en fødevareindustri, som ønsker, at vi træffer nogle helt bestemte valg. (Og som i øvrigt ved mere om vores urhjerne, end vi selv gør.)

Vi spiser således efter normen for at undgå frygten for sygdom, for at sikre belønningssignaler – og vel også fordi, det er rart at føle sig fyldt med energi. Der er altså mange rationelle og instinktive formål med at spise, og det er lærerigt at gøre sig bevidst om, hvilket formål man opfylder netop nu. Ikke for at dømme rigtigt eller forkert. Blot for at være bevidst. Det lille spørgsmål ’Hvorfor spiser jeg nu’, kan være indsigtsfuldt og berigende for dig. Og så er det tankevækkende, at udtrykket ’god og dårlig samvittighed’ ofte indgår, når vi taler med hinanden, om det vi spiser….

Ved du, hvornår du bliver manipuleret?

Og hvorfor er det så vigtigt, at vi kender til forskellen på de indre og ydre påvirkninger? Jo, det er det, fordi vi derved bliver bevidste om, hvordan flere af de ydre påvirkninger, taler direkte til vores indre urhjerne – nogle gange med henblik på at manipulere os.

Det kan fx være fødevarereklamer, som helt bevidst sigter efter at påvirke urhjernens belønningssystem for at få os til at tro, at vi gør noget godt for os selv, når vi eksempelvis køber fedtfri yoghurt, sukkerfrie KETO energibarer eller plantebaserede køderstatninger – også selvom selvsamme fødevarer reelt set er lavet af fuldforarbejdede råvarer, tilsat kulhydrattilskud, kunstige sødemidler og alskens E-numre. Det kan også være ’sundhedskampagner’, som er designet til at påvirke urhjernens trusselssystem alene med det formål at få os til at foretage bestemte handlinger – som måske slet ikke er hensigtsmæssige for os.

Jeg mener, at det er mere og mere nødvendigt, at vi tilegner os nuanceret og inspirerende viden som den rationelle hjernes modvægt de stadig flere urhjernepåvirkninger, vi udsættes for.

Sundhed er aldrig sort/hvid!

Vi lever med andre ord i en verden, hvor usunde fristelser konstant passerer forbi næsen på os – ofte ’pakket ind’ i kort og endimensionel sundhedskommunikation. Præcis den korte ensidede sort/hvid-kommunikation passer utrolig godt til urhjernereaktioner. Heldigvis er vi mennesker udover urhjernen udstyret med en rationel hjerne, som vi kan bruge:

  1. Til at adskille sundhedsmanipulation fra gode, nuancerede sundhedsbudskaber.
  2. Som et værn mod den ensidige fremstilling af sundt og usundt i alle situationer.
  3. Som en garanti for, at vi undgår at falde i den fælde, der foreskriver, at sundhed er ens for alle.
  4. Til at lave vore egen personlige sundhedsstrategi, der sætter os ud over kun at følge den kortsigtede urhjernes akutte behov.

Der er nemlig rigtig mange nuancer i mad og sundhed, og samtidig er sundhed noget individuelt. Hvad der er rigtigt for andre, er det ikke nødvendigvis for dig. En ’normal’ kost kan eksempelvis være direkte sygdomsvedligeholdende for en insulinresistent person, mens den kan vedligeholde sundhed for mennesker med en høj insulinfølsomhed.

Derfor er den største gave, du kan give dig selv, at hjælpe din moderne, rationelle hjerne på vej med solid biologisk viden, som du kan bruge til navigere klogt i ’fødevarejunglen’ og til at træffe netop de sundhedsvalg, som fremmer din personlige sundhed samtidig med, at de tilfredsstiller netop din urhjernes behov.

For hverken vores biologiske behov eller vores livretter er ens.

Vil du være sundheds- og sukkersmart?

Hvis du vil have epokegørende sundhedsviden og næring til din rationelle hjerne, så du kan tage ejerskab over din personlige sundhed, skal du være rigtig hjertelig velkommen til at se nærmere på mit nye online foredrag ”SukkerSmart 2020 – online”. Her får du – blandt meget andet – en helt afgørende forståelse for kroppens egne sundhedsfunktioner – og hvordan du tænder for dem. Desuden får du en simpel men nyttig forståelse af fænomenet ’insulinresistens’ og dermed et stort overblik over kostens forskellige påvirkninger i forskellige livssituationer.

Læs mere om online foredraget her

Billede1

Læs alt om mit nye 6 ugers kursus ’Sundhedens Biologi – online’ her