Fremtidens mad: Undgå forvirring og manipulation – brug din biologiske logik

Den måske største ’vidensgave’, du kan give dig selv i 2020 er evnen til at vurdere, hvornår den mad, du spiser, reelt gavner din biologi – og hvornår den gør det modsatte. Læs med her og bliv klogere på, hvorfor du har brug for din biologiske logik til at vurdere effekten af din mad – hvad enten der er tale om maden som sundhedsfremmer, energitilskud eller nydelsestilskud.

Lad mig begynde med at slå en ting fast: Der findes rigtig mange effektive kostråd og sundhedstrends, som kan gøre underværker for din kompetente krop. Eksempelvis glæder det mig, hvordan hele low carb- og KETO-bølgen vinder frem – med skønne Jane Faerber som én af spydspiserne, der løbende beriger os alle sammen med de skønneste opskrifter. En stor tak til hende!

Men ligesom der findes afsindigt mange gode kostråd, fx med afsæt i KETO og Low Carb, findes der desværre også mange dårlige, fordi de forskellige trends ofte kan fortolkes vidt forskelligt. De supergode varianter af de nye kostformer er dem, som fjerner det tilskud af kulhydrat, vi af en eller anden årsag har valgt at tilsætte forarbejdede fødevarer i de seneste mange år. De dårlige varianter gør det modsatte – eller gør det kun i ringe grad.

Uden biologisk viden og forståelse for den mad, vi vælger til, er vi med andre ord i risiko for manipulation – og selv vores mest velmenende sundheds-intentioner  kan ende med at gøre mere skade end gavn. Det får jeg ikke mindst bekræftet, når jeg tager turen ned i supermarkedet og støder på alt fra KETO-chokoladebarer til plantebaserede køderstatningsprodukter fyldt med alskens stivelse og sukker.

Bevidste kostvalg – ja tak!

Jeg vil derfor gerne komme med en opfordring. Hvorfor ikke gøre 2020 til året, hvor vi i Danmark for alvor skruer bevidstheden på, så vi med solid biologisk viden gør os selv i stand til at vurdere, hvornår maden reelt gavner vores individuelle sundhed – og hvornår den gør det modsatte. I praksis betyder det, at vi skal opøve vores evner til at træffe gode, solide kostvalg ud fra fire grundlæggende parametre, som hver især og tilsammen kræver en biologisk opgradering af din forståelse for såvel madens næringsindhold som madens struktur:

 1. Er maden med til at sikre et stabilt blodsukker?
 2. Er maden med til at sikre en sund tarmflora?
 3. Er maden med til at sikre en sund vekselvirkning mellem fedt- og sukkerforbrænding?
 4. Giver maden de næringsstoffer og den energimængde kroppen har brug for?

Opfylder vores kost disse fire parametre, får vi nemlig til gengæld en enestående mulighed for at dirigere vores biologi i retning af øget individuel sundhed og trivsel på mange fronter – både fysisk og mentalt.

Det er bl.a. med til at bane vejen for:

 • Lavere risiko for sygdom.
 • Bedre chance for at blive symptomfri, hvis man har ’livsstilssygdomme’
 • Vedligeholdelse af kroppens immunforsvar.
 • Vedligeholdelse af kroppens naturlige hormonbalance.
 • Forbedret nattesøvn.
 • Færre smerter og mindre inflammation i kroppen.
 • Stabilt vægttab.
 • En sukkertrang, der forsvinder igen.
 • Og meget mere.

Så vi må altså ikke lade kalorieoverskud tage hele skraldet for eksplosionen i livsstilssygdomme. En vigtig del af ansvaret ligger i, at visse fødevaretyper – endda med lavt kalorieindhold – bypasser vores vitale tarmflora, som så undlader at forsyne os med biologisk aktive molekyler, der regulerer immunsystemet, blodsukkeret og hormonerne.

Til mit foredrag ’SukkerSmart 2020’ kan du bl.a. få meget mere viden om, hvordan du kan træffe bevidste og vidensbaserede kostvalg og inddele det, du spiser i BIOLOGIK-kvadraterne, så du altid er ved, hvornår du spiser for at balancere dit blodsukker og din tarmflora, og hvornår du aktivt vælger at gå på kompromis hermed for til gengæld at opnå lidt ekstra nydelse.

God biologik er også god klimapolitik

Og til sidst en bonus: Vælger du at spise biologiloyalt med afsæt i din biologiske viden, passer du ikke blot på det det mikroklima, som er i dit eget fordøjelsessystem – du passer samtidig på klimaet omkring dig. Det gør du blandt andet, fordi du som biologikloyal vil navigere uden om de forarbejdede (raffinerede) fødevarer samt de mange forskellige erstatningsprodukter, som ofte er fyldt med alskens e-numre.

Naturlige fødevarer med mange planter er fremtiden – for dig, din krop og klimaet!
_____

Hvis du har lyst til mere viden om, hvordan du gør dig selv i stand kan træffe solide og sundhedsopbyggende kostvalg og gennemskue de mange forskellige sundhedstrends, så er du meget velkommen til mit nye foredrag ’SukkerSmart 2020’. Foredraget er den endelige afvikling af den sukkerforvirrede tidsalder – og herefter er det dig, der er chef.

Lyngby – 25. februar 2020 kl. 17.00-19.30 – UDSOLGT – se ekstraforedrag d. 25. marts

Kolding – 27. februar kl. 17.00-19.30 – køb din billet her

Århus – 4. marts 2020 kl. 17.00-19.30 – køb din billet her

Bornholm – 12. marts 2020 kl. 17-19.30 – køb din billet her

Odense – 19. marts 2020 kl. 19.00-21.30 – køb din billet her

Lyngby EKSTRA – 25. marts 2020 kl. 17.00-19.30 – køb din billet her

Læs alt om mit nye 6 ugers kursus ’Sundhedens Biologi – online’ her