Sundhedsforvirring skal bekæmpes med viden i stedet for konflikter

Mediebilledet er fyldt med konflikthistorier, hvor fagfolk og eksperter maner hinandens viden, kostråd og sundhedsinspiration til jorden – alt imens danskerne har svært ved at gennemskue, hvad de skal tro på. Det skal vi have gjort noget ved, og jeg har derfor et stort ønske om, at 2019 bliver sundhedsforsoningens år, hvor vi i stedet for uenighederne fokuserer på den kollosale fællesmængde af sundhedsviden, der faktisk er enighed om. Viden er nemlig vejen til øget situationsbestemt sundhed – det er konflikter ikke.

 I sidste uge fik debatten om kost til type 2 diabetikere en stor portion konflikt-brændstof, da Ekstra Bladet under overskriften ”De officielle kostråd kan være det rene gift” skrev om den forvirring, som opstår hos danskerne, når de bliver mødt af modstridende kostråd og anbefalinger.

Det er fint, at Ekstra Bladet her har øje for, hvordan divergerende sundhedsanbefalinger kan skabe mere forvirring end gavn, men jeg ville ønske, at sundhedsdebatten nuanceres meget mere end det. I stedet for at bruge energi på dét, der er uenighed om, så lad os i stedet bruge krudtet på de 95 procent af den samlede sundhedsviden, der allerede er enighed om.

Danskerne fortjener nemlig muligheden for at tjekke ind i denne viden, så de er i stand til at træffe situationsbestemte sundhedsvalg på et oplyst grundlag.

”Det skal du vide…”
Derfor kunne jeg godt tænke mig, at Ekstra Bladet eller et andet medie snart bringer historien ”Det skal du vide, hvis du er forvirret over de forskellige råd til type 2 diabetikere”. Artiklen eller TV-udsendelsen kunne så i stedet gå i dybden med de to overordnede ’skoler’, du skal kende til, hvis du er type 2 diabetiker, prædiabetiker eller en hvilken som helst anden, der gerne vil leve et liv uden større blodsukkerudsving. Det er der nemlig afsindig mange sundhedsmuligheder i!

De to skoler kommer her:

Den ene ’læner sig op ad de officielle kostråd’, hvor man sparer på fedt og sukker, spiser godt med frugt og grønt og går efter de kornprodukter med fuldkorn fremfor dem med hvidt mel. Her anbefales man ofte at spise 5-6 måltider om dagen. Fordelen ved denne kostanbefaling er, at den gælder som ’one size fits all’ – næsten fra vugge til grav. Den giver den næring, man har brug for som ung, ældre, syg eller rask. Men er du type 2 diabetiker, eller har du blot en nedsat glukose-tolerance (f. eks. insulin-resistens) og derfor en nedsat evne til effektivt at flytte overskydende glukose fra blodet til glukoselagret, så kan levevis i fuld overensstemmelse med disse råd give dig højt blodsukker 3-6 gange om dagen, hvilket i praksis forhindrer dig i at forbedre din glukose-tolerance. Hvis du har et ønske om at forbedre din evne til at lagre glukose og samtidig leve efter de officielle kostråd, kræver det at du træner rimelig hårdt i mange timer hver uge. På denne måde vil du gennem træningen få muskler, der bliver bedre og bedre til at snuppe overskydende sukker fra blodet, så de blodsukkerstigninger måltiderne giver dig minimeres igennem din træning.

Skole 1

I den anden ’skole’ erstattes raffinerede kulhydrater (f. eks. industrielt fremstillet sukker og stivelse) og mange kulhydratrige råvarer (f. eks. kornprodukter, store mængder frugt og kartofler) med andet, som giver næring uden at give en blodsukkerstigning. Her er der forskellige fortolkninger af, om de ’kulhydrattilskud’ man fjerner, skal erstattes med grove grøntsager eller sunde fedt- og proteinrige fødevarer. Begge versioner af denne ’low-carb skole’ er i dag også på listen over kostformer, som verdens to største diabetesforeninger (ADA og EASD) anbefaler som ’medical nutrition therapy’ til behandlingen af diabetes 2. Når du hører mig tale om biologik, anbefaler jeg mange at erstatte ’kulhydrattilskuddet’ med kål og andre grøntsager. Det gør jeg fordi disse fødevarer tænder for en myriade af sundhedsprocesser, som sætter af i dit fordøjelsessystem i samarbejde med tarmfloraen.

Skole 2

Begge skoler har i øvrigt en overbygning, hvor mellemmåltider er det eneste rigtige for nogle, mens andre har en enorm fordel af at undlade dem.

Min introduktion til de to skoler skal gerne illustrere, hvordan øget viden og forståelse for egen biologi fjerner forvirring, for med afsæt i DIN situation og DINE præferencer kan du nu aktivt vælge, hvilken ’skole’, som er den rigtige for dig.

Så lad os komme i gang!
Får vi først udbredt reel situationsbestemt sundhedsviden, så viden kan blive forfremmet til individuelle færdigheder, så er vi godt i gang med at kickstarte en sundhedsbølge, til gavn for alle, som har lyst til mere sundhed og energi.


Ud af diabetes 2 – tør du prøve?

Har du diabetes 2 og vil du prøve, om  du kan arbejde dit blodsukker-niveau under diagnosekriteriet for diabetes 2 – og dit energi-niveau over? Så er du meget velkommen til  at deltage i mit 4 timers kursus ’Ud af diabetes 2 – tør du prøve’ – der 2 nye dage i kalenderen.

03. juni 2019 – København (Scandic Copenhagen) kl. 16-20 – Læs mere og køb billet
13. juni 2019 – Århus (Scandic Århus City) kl. 17-21 – Læs mere og køb billet
20. juni 2019 – Svendborg (Kulturhus Svendborg) kl. 16-20 – Læs mere og køb billet

Din kompetente krop
Derudover er du rigtig hjertelig velkommen til mit foredrag ’Din kompetente krop’:

25. april 2019 kl. 17-19:30 – København – Køb billet
29. april 2019 kl. 17-19:30 – Århus – Køb billet
30. april 2019 kl. 17-19:30 – Odense – Køb billet
13. maj 2019 kl. 17-19:30 – Herning – Køb billet
14. maj 2019 kl. 17-19:30 – Kolding – Køb billet
22. maj 2019 kl. 17-19:30 – Esbjerg – Køb billet

Læs alt om mit nye 6 ugers kursus ’Sundhedens Biologi – online’ her