Farvel til næringsindhold – goddag til fødevarestruktur

I mange år har vi valgt fødevarer ud fra deres indhold af næringsstofferne fedt, protein og kulhydrat, men i dag ved vi, at fødevarernes struktur måske har en større effekt på vores sundhed end det procentuelle indhold af næringsstofferne i maden. Med den rigtige fødevarestruktur – eller ’indpakning’ – fodrer du nemlig dine tarmbakterier, som kvitterer med sund biologi, vigtige næringsstoffer, et vigtigt samspil med tarmhormonerne og et modent immunforsvar.

Den samme næring giver dig ikke nødvendigvis den samme sundhed. Lyder det mærkeligt? Det er det faktisk ikke, når du først kender til den sundhedsmæssige betydning af dine tarmbakterier, og når du forstår, hvorfor et godt forhold til dine tarmbakterier er næsten lige så vigtigt som et godt forhold til din læge.

Hvis du får din næring i uraffineret form – via uforarbejdede fødevarer, så kvitterer tarmbakterierne nemlig med en række sundhedsfremmende mekanismer, du ikke vil få, hvis næringen kommer fra raffinerede fødevarer:

  • Når du får din næring i uraffineret form, sørger tarmbakterierne for, at du får en lang række vigtige vitaminer og fedtsyrer.
  • Når du får din næring i uraffineret form, sørger tarmbakterierne for at ’dele’ kalorierne med dig.
  • Når du får din næring i uraffineret form, belønner tarmbakterierne dig ved at frisætte smagsstoffer, der stimulere smagsløgene i tarmene, så du får bedre mæthedsfornemmelse.
  • Når du får næring i uraffineret form, danner dine tarmceller hormoner, der får dig til at tåle sukker bedre – og til at fjerne overskydende sukker fra blodet bedre.

Faktisk er det slet ikke ny viden, at fødevarernes struktur og indpakning er afgørende for vores sundhed. Alligevel har vi i mange år haft fokus på det procentuelle indhold af næringsstoffer i vores mad. Det skal vi have lavet om på! Og heldigvis er både nye kostanbefalinger fra patientorganisationer og ny forskning med til at skubbe forståelsen og justere vores ’normal’.

Eksempelvis står professor Oluf Borbye Pedersen bag et nyt studie, som dokumenterer, at man ved at skære ned på den glutenholdig mad såsom brød, pizza og pasta (fremstillet af hvede, rug og byg) kan opnå større tarmsundhed – med en række sundhedsfremmende gevinster. Lignende konklusioner drager vi i en ny videnskabelig oversigtsartikel, hvor vi med et nyt perspektiv slår fast, at mikrobiotaen (tarmbakterierne) er en motorvej til øget sundhed. Har du omtanke for mikrobiotaen vil den, som din bedste sundsallierede, fodre dig med sund biologi, livsvigtige næringsstoffer og et modent immunforsvar.

Jeg anbefaler, som du sikkert allerede ved, at du fodrer din mikrobiota med grove grøntsager (f.eks. kål) hver dag, så du sikrer dens bakterielle diversitet. Hvis du har lyst, kan du hente mere inspiration til fødevarer, som din mikrobiota vil elske, ved at tage et kig i min fødevareguide.

Er du nysgerrig efter at vide endnu mere om fødevarernes samspil med din krops sundhedsfremmende egenskaber? Fordi du er nysgerrig på din krops biologi, fordi du synes det kan være svært at skelne mellem sund og usund, myter og realiteter – eller fordi du går og overvejer om du kan få bugt med småskavanker, svingende energi eller overvægt igennem et smart stabilt blodsukker? Så er mit foredrag ‘SukkerSmart 2020 – online’ noget for dig. Læs mere her og få 7 dages adgang til et foredrag, du kan se lige når det passer dig, igen og igen – hjemme i din egen lænestol.

Foside SukkerSmart2020

 

Læs alt om mit nye 6 ugers kursus ’Sundhedens Biologi – online’ her