Smoothie eller juice – hvad er egentlig sundest?

Jeg får så mange super gode spørgsmål til mine foredrag. Svaret kommer an på hvem der spørger – eller hvem, der skal bruge svaret. Det er det dilemma, der kan gøre vort sundhedslandskab lidt kompliceret at navigere i uden den rette GPS.

Et af de spørgsmål der ofte vender tilbage handler om frugt – er det sundt eller usundt? Og hvad med smoothie vs. juice? Her får du fakta og holdninger fra mig, som jeg håber du kan bruge i dit liv.

Frugt indeholder en del naturligt sukker, men meget af det er pakket ind i fiber, så du deler sukkeret med din tarmflora. Blender du din frugt til smoothie, findeles det, og du forarbejder det på en måde, så udpakningen kræver lidt mindre af dit fordøjelsessystem. Om du laver din frugt om til en smoothie, eller om du tygger den har formodentlig ikke den store effekt. Alle indholdsstoffer indtages, og en del af sukkeret er stadig pakket ind i planteceller.

Juicer du fremfor at blende, frasorterer du varierende mængder af fiberen og af de indpakkede kulhydrater. Selvom du stadig får masser af fiber med i din juice, mister du reelt noget af det bedste ved frugten – nemlig dens evne til at forsinke din optagelse af sukker. Du får gjort fiber til et sundt indholdsstof fremfor både et sundt indholdsstof og en sund indpakning.

Køber du derimod frugtjuice fra koncentrat, er sukkeret sammenlignelig med raffineret sukker. Når det alligevel er sundere at drikke juice end sodavand, skyldes det de mange vitaminer, som er bevaret ved fremstilling af juice fra koncentrat. Som du måske husker, kan vitaminer modvirke negative effekter af højt blodsukker og kan derfor opfattes som en naturlig modgift til det høje blodsukker, de ledsager.

Det har de senere år været diskuteret, om vitaminernes beskyttende ’antioxidant’ effekt også kræver et møde med tarmfloraen. Men det ændrer ikke på konklusionen af BIOLOGIK-analysen af frugt, smoothie eller juice fra koncentrat: Jo mere frugtstruktur, der er tilbage, desto mere kontakt med tarmfloraen og de celler i tarmen, der producerer tarmhormoner.

I tørret frugt eller tørrede bær skal du være særlig opmærksom på, om der er tilsat sukker. Der er nemlig ofte tilsat lige dele raffineret sukker og tørret frugt! Det gælder både i de tørrede økologiske tranebær og de tørrede bananflager. Begge dele er tilsat sukker for at konservere frugten, og derefter er frugtflager eller bær vendt i en olie for at forhindre, at produktet klistrer sammen. Du skal være opmærksom på, om der er tilsat sukker, når du køber tørret frugt eller müsli med tørrede frugtflager.

Læs alt om mit nye 6 ugers kursus ’Sundhedens Biologi – online’ her