Derfor skal du undgå højt blodsukker ved sengetid

Jeg blander mig normalt ikke i, hvem andre går i seng med, men min anbefaling er, at du går i seng med ’stabilt blodsukker’ og undgår at gå i seng med ’højt blodsukker’. Lader du dig alligevel lokke til sidstnævnte, så lad det kun være et one night stand.

Der kan være rigtig mange grunde til, at man ikke kan sove, men der kan også være rigtig mange gode grunde til at overveje sine måltidsvaner efter aftensmaden. Er dit blodsukker stabilt, når du går i seng, får du sandsynligvis en god nats søvn. En god nats søvn øger så kroppens evne til at restituere og til at lagre sukker fra blodet i morgen. Dette øger chancen for, at du igen i morgen går i seng med stabilt blodsukker. Derfor kan du måske starte den positive søvnspiral ved at undlade at gå i seng med højt blodsukker.

På den anden side kan højt blodsukker give urolig søvn, fordi det både direkte og indirekte påvirker de hormoner, der styrer døgnrytmen. Ovenikøbet svækker det høje blodsukker ved sengetid kroppens evne til at restituere og reparere de skader, som højt blodsukker har forårsaget i løbet af dagen. Det skyldes simpelthen, at den natlige blodsukkerstabile restitutionsperiode er kort, hvilket gør, at din blodsukkerregulering i morgen ikke er perfekt.

Til dig der vil se om omtanke for blodsukkeret kan forbedre dit søvnmønster, har jeg følgende tre anbefalinger.

1. Spis dit sidste hovedmåltid mindst tre timer før sengetid. Sørg for at måltidet er solidt, indeholder god protein, masser af grøntsager og helst kål.

2. Undlad at spise mellem aftensmad og sengetid. Har du været vant til at nyde et stykke frugt eller brød inden sengetid, kan det være lidt svært at bryde vanen. Prøv alligevel.

3. Gå en tur eller snup en pulssnack. Dels kan bevægelsen måske betyde, at du glemmer dit behov for mellemmåltidet, og dels vil det betyde, at dine muskler tager ansvar for at lagre overskydende sukker fra blodet. Når sukker og andre energikilder er på de rigtige lagre, har kroppen nemt ved at forsyne dig med energi til natten.

Godnat og sov godt.

Skærmbillede 2017-04-06 kl. 17.05.18

Har du type 1 diabetes eller type 2 diabetes med tendens til lavt blodsukker, skal du planlægge din aften lidt anderledes, men det ved du selv alt om.

Læs alt om mit nye 6 ugers kursus ’Sundhedens Biologi – online’ her