Blodsukkers betydning for sundhed kan være undervurderet

Stabilt blodsukker har mange positive effekter på vægt, humør, sundhed og sygdom. Samtidig er det relativt nemt at opnå stabilt blodsukker. Stabilt blodsukker kan være vejen ud af en lang række mindre alvorlige tilstande som søvnproblemer, humørsvingninger, overvægt og småskavanker. Men stabilt blodsukker kan også være vejen ud af en række kroniske sygdomme, som man ikke umiddelbart forbinder med højt blodsukker. Der foreligger efterhånden et stort dokumentationsmateriale og et stærkt biologisk rationale for at inddrage ’stabilt blodsukker’ som supplement til den medicinske behandling af en lang række sygdomme. Her har du hovedtrækkene af det biologiske rationale.

Træning har en helt fantastisk stabiliserende effekt på vores blodsukker. Det skyldes dels, at musklerne forbrænder sukker under arbejde, men det skyldes i rigtig høj grad, at musklernes evne til at lagre sukker stiger både under hvile og træning, når blot man træner indimellem.

Hundredvis af studier har efterhånden også fastslået, at træning både nedsætter risiko for og alvor af en lang række sygdomme, som f.eks. kardiovaskulære sygdomme, diabetes 2, psoreasis, IBD og astma og allergier.

Modsat har et stort indtag af sukkerholdige drikke vist sig at øge både risiko og alvor af de samme sygdomme. Vi ved, at sukkerholdige drikke påvirker blodsukkeret, når de indtages og vi ved også, at et stort forbrug af disse drikkevarer generelt nedsætter kroppens evne til at lagre sukker.

Et fællestræk for de sygdomme, som påvirkes af træning og indtagelse af meget sukkerholdig drik er, at der er ubalance i immunsystemet lokalt i kroppen.

Men hvordan kan en så variabel størrelse som blodsukker have så store effekter på vores sundhed og sygdomsudvikling? Det har jeg, sammen med to dygtige samarbejdspartnere på Københavns Universitet, set nærmere på i en ny oversigtsartikel.

Blodsukkers påvirkninger af tilstande, som inddrager immunsystemet starter mest sandsynligt i de fine celler, som beklæder indersiden af alle kroppens blodkar. Vi har kortlagt de mangfoldige inflammatoriske processer, som sukker kan påvirke i disse celler. Processerne har nemlig potentiale til både at forværre det høje blodsukker og forhindre kroppen i at lukke ned for inflammationsprocesserne. Dermed kan indersiden af blodkarrene, når den påvirkes af højt blodsukker, være både forstærker, forlænger og forvrænger af immunsystemets symfonier.

Har du lyst at læse lidt mere, kan du se hvordan videnskab.dk fortolker den nye viden-samling.

http://videnskab.dk/krop-sundhed/blodsukkers-betydning-for-gigt-og-diabetes-kan-vaere-undervurderet

Læs alt om mit nye 6 ugers kursus ’Sundhedens Biologi – online’ her