Her er rugbrødet du skal holde snitterne fra

anette-sams

Nogen siger, at vi ikke bør spise rugbrød, fordi det indeholder stivelse og gluten. Andre siger, at rugbrød er en af vores allerbedste kilder til næringsstoffer, energi, fiber og et stabilt blodsukker. Så hvad og hvem skal vi efterhånden tro?

Om rugbrød er sundt afhænger af dig, din situation og om du kan gennemskue varedeklarationen! Lyder det kompliceret? Det er det faktisk ikke! Det er kun en anelse mere kompliceret, end hvorvidt det er farligt at gå over vejen i et fodgængerfelt. Kommer der biler, er det farligt. Gør der ikke, er det ufarligt. Er der rødt, er det oftest mere farligt, end når der er grønt. Men i sidste ende handler det alene om, hvorvidt man bliver kørt ned eller ej.

Det gode danske rugbrød med masser af hele kerner – uden tilsat sukker – er en sund og næringsrig spise for de fleste af os. I særdeleshed for vores fysisk aktive børn. Rugbrød er måske den sundeste af vores stivelsesrige fødevarer (ris, pasta, kornprodukter, kartofler). Men har man glutenallergi, skal man holde sig fra rugbrød (og fra alle andre glutenholdige fødevarer). Har man valgt at have et liv eller en periode med et kompromisløst stabilt blodsukker, skal man erstatte rugbrødet med kål og andre grove grøntsager, eller kun spise det, når man lige har været fysisk aktiv, og musklerne derfor er mestre i hurtig glukoselagring. Er man type 2 diabetiker, som ønsker at stabilisere sit blodsukker med livsstil alene, kan rugbrød ikke anbefales, men er man type 2 diabetiker, som ønsker at bruge medicinsk hjælp til blodsukkerstabilisering, anbefaler man ikke at undlade rugbrød.

Spiser du – eller dine børn – rugbrød skal du sikre dig, at det du køber, er det ordentlige produkt, du ønsker!

Så hvordan sikrer du dig, at du køber et ordentligt rugbrødsprodukt? Enten er du nødsaget til at tage luppen med i supermarkedet for at studere varedeklarationen, eller også er du er nødt til at tage en snak med din lokale bager.

Herunder ser du varedeklarationerne på to rugbrød, som begge bærer nøglehulsmærket og fuldkornsmærket.

Hvad vil du vælge, hvis du ser på disse to næringsdeklarationer?

unspecified

De fleste vælger det røde produkt med begrundelsen færrest kalorier og mindst fedt. Så udgangspunktet for valget er, at vi skal spise mindre fedt og færre kalorier. Det handler om mængden af næringsstoffer og om restriktion.

Men hvad vil du så vælge, hvis du også ser på ingredienserne?

unspecified-1

Her deler vandene sig: Nogle fastholder, at produktet til venstre er bedst, fordi det indeholder færrest kalorier, mindst fedt og tilmed mest fiber. Andre mener, at produktet til højre er bedst, fordi det indeholder mindre kulhydrat.

Hvis jeg valgte rugbrød, ville jeg uden tvivl vælge produktet til højre af følgende årsager:

Det er mindst forarbejdet. Det betyder, at min fordøjelse skal arbejde med udpakningen af næringsstofferne. Når der er hele kerner og frø i produktet, betyder det, at meget af næringen er pakket ind i fiber. Den næring får jeg først glæde af, når det er nået langt ned i tarmen, hvor tarmbakterierne (mikrofloraen) langsomt pakker næringen ud, mens de takker for tilliden ved at arbejde ivrigt på min sundhed. Når mikrobiotaen har pakket næringsstofferne ud, deler vi næringen – og samtidig tilbyder mikrobiotaen mig gode vitaminer og fedtsyrer, som jeg ellers ikke ville få. Det er en win-win situation for os alle sammen.

Men produktet til venstre har jo flest fibrer – tæller det ikke med på sundhedsvægten? Jo. Fiber er rigtig godt, og produktet til venstre indeholder hele 8,5 g fiber. Det fremgår ikke, hvor stor en del af disse fibrer, der udgør de inaktive fiberrester fra industriel sukker- og juiceproduktion, som er angivet I ingredienslisten. Fibrerne er for såvidt fine nok, men de agerer ikke indpakningspapir til næringsstoffer i denne situation.

Ud over, at kornprodukterne i rugbrødet til venstre er vældig forarbejdede er der også tilsat sirup, som jo er ren sukker. Selvom det sikkert er minimale mængder (der er kun 2 g sukker/100 g rugbrød), har jeg altså ikke behov for et sukkertilskud, når jeg spiser rugbrød. Jeg får i forvejen masser af sukker fra et stykke sundt rugbrød, da al mel omdannes til sukker, straks det møder mit spyt. Selv rugbrødet til højre, hvor en stor del af stivelsen er pakket ind i fiber, vil formentlig  kunne give mig en målbar blodsukkerstigning. Så hvorfor gå efter et tilskud af raffineret sukker oveni?

Så vælg dit rugbrød med omhu! Frem med luppen. Tjek forarbejdningsgraden og om der er tilsat forskellige sager, som du ikke forbinder med det gode rugbrød! Jo mindre forarbejdet, desto langsommere omdannes kulhydraterne til sukker og desto lavere er risikoen for, at dit blodsukker stiger unødigt. Husk at skele til andet end fedt og kalorieindhold. Ellers snyder du dig selv for al den sundhedsvedligehold dine tarmbakterier forærer dig.

Så med andre ord – rugbrød er en udmærket energikilde for alle, der ikke har glutenallergi og for alle, der er mestre i hurtigt at lagre det sukker, der frisættes i tarmen. Jo yngre og jo mere aktive vi er – desto bedre er vi til hurtigt at lagre sukker. Har vi sukkersyge, er vi blot blevet ældre, eller har vi været fysisk inaktive i en periode, er det en god ide at erstatte de meget stivelsesrige fødevarer med grove grøntsager.


Har du lyst at lære endnu mere om hvordan du navigerer i fødevarejunglen? Så skal du være hjertelig velkommen til et af mine foredrag, som du kan læse om un der KURSER OG FOREDRAG.

I øjeblikket har du mulighed for at opleve mit nye foredrag ‘SukkerSmart 2020‘ online hjemme fra din egen stue. Læs meget mere og køb din billet her.

Læs alt om mit nye 6 ugers kursus ’Sundhedens Biologi – online’ her