Har du et afbalanceret forhold til sukker, forsager du sukker, eller har du fuldstændig opgivet at navigere i sukkerjunglen, fordi det ikke virker alligevel? Så læs med her og lad os punktere 6 myter om sukker, som forhindrer dine cellers gode teamwork. Men husk at myterne kun kan punkteres under forudsætning af, at du spiser grøntsagsrige hovedmåltider med god protein og essentielle fedtstoffer. Og husk at de raffinerede kulhydrater omdannes til sukker så snart, de møder dit fordøjelsessystem!
MYTE 1: Stabilt blodsukker kræver hyppige måltider
Mange tror, at man helst skal småspise sig igennem dagen for at fastholde et stabilt blodsukker. Fra et biologisk synspunkt er dette en misforståelse af dimensioner. Kroppen er verdensmester i at holde dit blodsukker stabilt – hvis du giver den lov. Spiser du primært solide hovedmåltider (med masser af grøntsager, protein og essentielle fedtstoffer) lagres måltidets kulhydrater effektivt i muskler og lever. Går der herefter mange timer inden næste måltid, forsyner muskellagrene musklerne med energi, og leveren forsyner resten af kroppen med energi. For normale, sunde og raske mennesker er det derfor kun nødvendigt at spise mellem de solide hovedmåltider, hvis du er ekstremt fysisk aktiv.
Har du type 1 diabetes skal du forholde dig anderledes til mellemmåltider – men det ved du selv alt om!
MYTE 2: Højt blodsukker giver mere energi og bedre præstationer
Det er rigtigt, at din krop selv skruer en anelse op for blodsukkerniveauet, når du er meget fysisk aktiv. Det er også rigtigt, at det er godt med fyldte glykogenlagre i muskler og lever forud for krævende fysiske opgaver, men det er en direkte misforståelse, at man skulle præstere bedre med et tårnhøjt blodsukker. Mens blodsukkeret er højt, stresser du i virkeligheden de fleste af dine celler. Højt blodsukker er aldrig en fordel!
MYTE 3: Træning er kun sundt, fordi vi forbrænder ekstra kalorier når vi træner
Forkert. Der er også mange andre stærke årsager til, at fysisk aktivitet er overordentligt sundt for os alle – tykke, tynde og normalvægtige. Når vi bevæger os vedligeholder vi kredsløbet, og vi træner vores muskler i effektiv lagring af sukker. Når sukker lagres effektivt, forsvinder overskydende sukker lynhurtigt fra blodbanen. Musklernes evne til effektiv sukkerlagring varer langt ud over selve træningsperioden. Træning virker således meget stabiliserende på blodsukkeret og er dermed topscorer i sundhedsfremme! Derfor er det også en stor misforståelse, at man ikke behøver at træne, hvis man ikke er overvægtig.
Ja, vi forbrænder lidt flere kalorier ved at løbe i en time (ca. 666 kcal) end ved at gå I en time (ca. 222 kcal). Samtidig forbrænder vi mere ved at gå end ved at sidde stille i sofaen (ca. 75 kcal/time). Det er selvfølgelig godt at forbrænde ekstra kalorier, hvis man kan lide at indtage lidt for mange, men de øvrige gevinster er langt stærkere!
MYTE 4: Sukkertrang er et symptom på dårlig selvkontrol
Endnu en misforståelse! At føle sukkertrang er snarere tegn på, at man er i synergi med sin urfysiologi! Vi er simpelthen skabt til at hige efter sukker, så snart vi får sukker. Sukker vil have sukker! Undgår vi sukker i en periode, forsvinder sukkertrangen ofte. Samtidig øger en sukkerfri periode din krops evne til at lagre sukker.
MYTE 5: Sukker feder næsten ikke
Også for godt til at være sandt! Sukker er langt mere end tomme kalorier, når det kommer til overvægt. En kortvarig blodsukkerstigning påvirker nemlig niveauet af en række hormoner. Et af disse hormoner beordrer dine celler til at stoppe fedtforbrændingen – og denne ordre kan vare ved i timevis. Så hver gang du har haft kortvarigt højt blodsukker kan der gå lang tid, før du igen forbrænder fedt. Spiser du ’noget der bliver til masser af sukker’ flere gange om dagen, kan det være umuligt for dig at forbrænde fedt – med mindre der kommer højlydte kontraordrer igennem hård fysisk træning. Men hvad ’bliver til masser af sukker’ og kan man få højt blodsukker uden at spise sukker?
MYTE 6: Jeg er ved at dø når jeg ’går sukkerkold’
Nej du er ikke – og din krop har ikke brug for den energi- eller chokoladebar. Hvis du føler, du er gået sukkerkold mellem hovedmåltiderne, uden at du har været ekstremt fysisk aktiv – så prøv at snuppe en ‘puls-snack’ i stedet for en ’sukkersnack’. En pulssnack kan f. eks. være 10-20 englehop eller 5 – 10 burpies. Mærk hvordan dit energiniveau stiger og læg mærke til hvor længe det holder! Her hjælper du kroppen med at lave den perfekte mængde sukker til dig ved at forbrænde fedt!
For langt de fleste, er følelsen af at ’gå sukkerkold’ et tegn på, at kroppen begynder at forbrænde mere fedt efter at organismen har behandlet et kulhydratrigt måltid. Det er også forklaringen på, at man pludselig kan glemme at man var sulten. Pludselig leverer kroppen den energi man skal bruge fra lagrene. HUSK igen, at en god effekt af pulssnacks kræver solide hovedmåltider!
Har du type 1 diabetes skal du forholde dig anderledes, hvis du ’går sukkerkold’ – men det ved du selv alt om!
Nu har du læst de 6 sukkermyter. Myter, der opstår fordi deres ‘sandhed’ gælder i nogle situationer, men ikke i andre. Og for at ruste os selv til altid at færdes sikkert i sukkerlandskabet, kan det være nyttigt med et kompas af nuanceret viden. Med netop det kompas er det nemlig dig der bestemmer, hvornår du prioriterer din sundhed, hvornår du prioriterer ren nydelse – og hvornår du kombinerer sundhed og nydelse. Har du lyst at skaffe dig nuanceret viden, krydret med lidt sundhedssatire, skal du være rigtig hjertelig velkommen til at se og gense mit foredrag ‘SukkerSmart – online’ i 7 dage. Du kan læse om foredraget og få din adgang her.